Judoklubben lär äldre att falla på rätt sätt

För sjunde året i rad arrangeras kampanjveckan "Trill int ikull" med syfte att motverka fallolyckor. Nytt för i år är att man tar hjälp av kampsportare.

Lissa Sigrén och Mats Edman gör olika övningar under Visby Judoklubbs minikurs i fallteknik.

Lissa Sigrén och Mats Edman gör olika övningar under Visby Judoklubbs minikurs i fallteknik.

Foto: Malin Stenström

Visby2019-10-01 12:15

Judoinstruktören Ilse Vuijsters Hammarström backar långsamt på gummimattan tills hon plötsligt snubblar över sin kollega och faller baklänges med en hög duns.

– Det låter alltid värre än vad det är, säger hon för att lugna betraktarna i cirkeln runt mattan.

I måndags startade regionens kampanjvecka "Trill int ikull". En kampanj som arrangeras för sjunde året i rad med syfte att belysa problemet med fallolyckor. Varje år är det 1 600 personer som avlider till följd av en fallolycka i Sverige. På Gotland var det förra året 393 gotlänningar över 65 år som uppsökte vård efter en fallolycka.

– Ett viktigt budskap med veckan är vad man själv kan göra för att förhindra fall, säger Cecilia Berg, utvecklingsledare på socialförvaltningen.

Det är de som tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen står bakom arrangemanget och precis som Cecilia Berg säger handlar det till stor del om förebyggande åtgärder. Under veckan kommer gotlänningarna därför att kunna prova på balansträning, gå och mäta sitt blodtryck och få träningsråd på öns utomhusgym. Nytt för i år är att Visby Judoklubb medverkar och lär ut fallteknik.

– Vissa fall kan man inte förhindra men då kan man lära sig att falla rätt. Just fallteknik är judoförbundet experter på, säger Ellinor Björkman, rörelse- och hälsosamordnare på regionen.

På måndagens minikurs visade judoinstruktören Ilse Vuijsters Hammarström de närmare trettio deltagarna olika tekniker för att falla rätt. Enligt henne är det framför allt viktigt att tänka på att hålla upp huvudet när man faller och att inte ta emot med händerna. En av de som deltog i kursen var Mats Edman från Visby.

– Jag har en bekant som har fallit och skadat sig. Det känns bra att få veta lite hur man ska göra innan det händer, säger han. 

I hans umgängeskrets har man framför allt pratat om fallolyckor när det är halt ute, vilket inte är så konstigt. Det är oftast då det uppmärksammas som mest. Men faktum är att fallolyckor sker året om.

Totalt inträffar runt 11 000 fallolyckor per år i Sverige under arbetstid. Av dem är 8 000 i samma nivå. Man har även sett att män och kvinnor tenderar att skada olika kroppsdelar när de faller. Kvinnor får oftast skador i arm, ben och handled medan männen får skador i ben, arm och axel. 

Karta: Visborgsallén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!