Kalla lägenheter upprör Kuststadens boende

Höstens intåg har gjort avtryck i Kuststadens lägenheter på Bogen och Stäven. Hemma hos reumatismsjuka Sara Björklund visar termometern 18 grader. "Värst är nätterna", säger hon.

Sara Björklund och dottern Jasmine sover ofta tillsammans för att värma varandra.

Sara Björklund och dottern Jasmine sover ofta tillsammans för att värma varandra.

Foto: Malin Stenström

Visby2019-10-22 09:04

Sara Björklund, 36, sitter i köket i sin lägenhet på andra våningen på Stäven 1. Hon borrar ner hakan i en stor tröja i teddytyg och på fötterna har hon både raggsockor och tofflor. Golvet är bitande kallt.

– Det är kallt hela tiden. Värst är nätterna, säger hon.

Temperaturen pendlar mellan 18 och 19 grader i Sara Björklunds lägenhet. Hemma hos hennes mamma, som bor på Bogen 1, visar termometern 17 grader. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 23 grader. 

– Vi har inte haft 20 grader på bra länge, säger hon.

Sara Björklund lider av RA, ledgångsreumatism, som gör att hon mår sämre ju kallare det blir.

– Jag trivs inte alls under höst och vinter, säger hon.

En kvinna som bor på Bogen 1 skriver på Facebook att hon köpt tre element för att få upp värmen i lägenheten.

– Det blir dyrt med elen, 200-300 extra i månaden. Men skönt är det, skriver hon.

En annan person skriver i mejl till Helagotland.se att han tror att Kuststaden snålar med värmen med flit.

– De hänvisar till automatiskt styrda system, och påstår att de att de inte har snål-ställt dem. Vilket troligtvis är falskt, skriver han.

Sara Björklund upplever att det blivit en skillnad i temperaturen sedan Kuststaden köpte fastigheterna av Gotlandshem. Så är inte fallet, menar Kuststadens vd Magnus Johansson.

– Det är inte så att vi sätter på och slår av värmen, värmesystemet är alltid igång men det går trögt vid väderomställningar. Det är yttertemperaturen som styr hur mycket värme som pumpas in, säger han.

Magnus Johansson är medveten om att fastighetsförvaltarna i Visby fått flera samtal angående värmen.

– Många upplever det kallare vid just väderomställningar, säger Magnus Johansson och fortsätter:

– Det kan självklart finnas de som har reella fel i sin lägenhet. Då hoppas jag att de kontaktar oss och felanmäler så att vi kan hjälpa dem.


För Sara Björklunds del börjar förtroendet för Kuststaden att sina. Förutom problemen med temperaturen har hon försökt byta till en lägenhet på bottenplan, eftersom hon har svårt att röra sig i och med sin sjukdom. Trots att en granne nyligen flyttade ut från sin lägenhet på bottenvåningen har Sara Björklund inte fått gehör för sina önskemål.

– Jag känner mig väldigt isolerad. Jag börjar tvivla på dem. Jag önskar att Kuststaden började lyssna på oss, säger hon.

Värst är de kalla golven, menar Sara Björklund som redan har plockat fram raggsockorna. Som tur är värmer katterna när de hoppar upp i knät.
Värst är de kalla golven, menar Sara Björklund som redan har plockat fram raggsockorna. Som tur är värmer katterna när de hoppar upp i knät.
Karta: Bogen 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!