Kallis kritiserar varningen – "Minimal faktagranskning"

Efter att Kallis i Visby varnats, har bolaget bakom krogen kritiserat regionens tillvägagångssätt. Jesper Skalberg Karlsson, regionrådet som skrev under varningen, svarar nu på kritiken.

Sten Carlgren är vd för Mister French-gruppen som sedan i mars 2019 äger Wisby Strand och Kallis.

Sten Carlgren är vd för Mister French-gruppen som sedan i mars 2019 äger Wisby Strand och Kallis.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Visby2021-08-24 12:05

NT Management, bolaget som driver Kallis i Visby, har fått en varning av Region Gotland för krogens hantering av alkohol. Det sedan fem unga kvinnor påträffats kraftigt berusade utanför krogen den 23 juli i år. Bolaget har överklagat regionstyrelsens beslut, något som GT rapporterat om.

Inlagan till förvaltningsrätten har skrivits av Sten Carlgren, vd på Mr French-gruppen som äger NT Management. Framför allt kritiserar han bristen på faktagranskning av uppgifter om tidsangivelser från polis och sjukvård. Till exempel att ansvarig läkare vid lasarettet respektive polisen uppgett att händelserna inträffat "under eftermiddagen" respektive "vid 18-tiden".  

Enligt polisens egna händelserapporter från kvällen, som bolaget begärt ut, var polisens patrull på plats betydligt senare – strax före 19 vilket är långt efter Kallis stängning vid 17.30. 

I tillägg ifrågasätter bolaget att en av händelserna lagts Kallis till last: en ung kvinna som ramlat ihop på området utanför krogen. Kvinnan fördes till akuten och efteråt, enligt henne själv, har man inte kunnat fastställa orsaken till varför hon förlorat medvetandet. 

Efter att ha läst bolagets överklagan, säger Jesper Skalberg Karlsson att det finns en hel del information där, som han inte tagit del av. 

– Man kan konstatera att det är mycket i detta som inte kommunicerats till oss. 

Han utesluter inte att regionstyrelsens beslut kan komma att dras tillbaka. 

– Och visar det sig att vi har gjort fel så ska vi se över vårt arbetssätt. Men jag vill framhålla att vi har samma arbetssätt på tillståndsenheten som vi haft i många år. Finns det olika bilder så är det bra att överklagan går att göra. Samtidigt så är det en bedömningsfråga av tillståndsenheten, som kan vara svår för mig att redogöra för här.

En varning är den näst starkaste åtgärden, nästa är ett återkallande. Men det krävs upprepade förseelser med varning som följd, under en kort period, för att en krog ska mista sitt alkoholtillstånd, säger Jesper Skalberg Karlsson:

– Den risken har inte funnits för Kallis. Det vi vill åt är att sånt här inte händer, inte att straffa. Därför är det viktigt att markera närvaro och diskutera hur såna här saker sköts. Det har vi gjort och Kallis har varit villiga att diskutera detta, och bland annat sagt att de ska se över sina rutiner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!