Kampen för vattnet fortsätter – tankar tvättas för hand

Fortsatt provtagning och nya möten den här veckan blir avgörande. Just nu sliter personalen med att högtryckstvätta de stora vattenreservoarerna. Kokrekommendationerna kommer att kvarstå åtminstone hela nästa vecka.

De drabbade hushållen kommer att behöva koka allt dricksvatten ännu en tid.

De drabbade hushållen kommer att behöva koka allt dricksvatten ännu en tid.

Foto: Montage (Janerik Henrikson (TT)/Henrik Radhe/Dennis Pettersson)

Visby2023-11-29 11:05

Sedan Region Gotland den 9 november slog larm om att allt vatten i Visbyområdet var smittat av clostridiumbakterier har 40 000 kunder fått koka allt dricksvatten. I måndags förra veckan hade källan till smittan spårats till vattentäkten vid Langes hage, som då kopplades bort. Där hade också e-kolibakterier konstaterats.

– Vi matar inte systemet med förorening längre och det syns stor skillnad, säger VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson och berättar att man har fortsatt att ta ett stort antal vattenprover varje dag i såväl vattenverk som ute på ledningsnätet.

Proverna visar på betydligt lägre halter, men det är ännu för tidigt att blåsa faran över för ett tjänligt vatten i kranen.

undefined
Hela ledningsnätet i det drabbade området ska spolas rent, vattenreservoarerna dessutom tvättas med högtryckstvätt, berättar VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson.

För att kunna frisläppa vattnet måste hela systemet först spolas igenom, och de väldiga vattenreservoarerna som rymmer hundratals kubikmeter tvättas för hand med hett vatten och högtryckstvätt.

– Det är ett mödosamt arbete som vi håller på med. Det blir varmt och immigt, och man måste ta paus. Det jobbas dag och natt med det, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Hon berättar att regionen är i ett skede där flera möten i veckan blir avgörande, för att testköra och kontrollera trycket på ledningarna.

– Planen är att börja spola i slutet på veckan, kanske fredag, säger hon.

undefined
VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson och dricksvattenchef Patrik Johansson i vattenverket, där allt vatten från den smittade täkten kopplats ifrån.

Provtagningarna kommer att fortsätta sedan hela ledningsnätet har rengjorts, och blir avgörande för hur länge abonnenterna måste fortsätta att koka vattnet.

– När vi har godkända prov kommer vi att släppa på kokrekommendationerna, säger Susanne Bjergegaard Pettersson och berättar att alla åtminstone nästa vecka, förmodligen längre, måste fortsätta att koka sitt vatten:

– Man måste ha tålamod, vi vill se till att det blir rent innan vi släpper på det. Att spola igenom hela nätet har vi aldrig gjort förut.

undefined
Cirka 40 000 kunder har behövt koka allt dricksvatten sedan clostridiumbakterierna upptäcktes.

Godkännandet att vattnet åter är tjänligt kommer sedan att ske successivt.

– Som planen ser ut i dag så kommer vi frisläppa område för område.

Region Gotland stöttas i arbetet av nationella vattenkatastrofgruppen VAKA, och har också en stabsgrupp som har dialog med tandläkare, restauranger och äldreboenden, verksamheter där kokning av allt vatten medför mycket merarbete.

– Det ställer till det otroligt mycket och det har jag full förståelse för. Vi är så beroende av att vi har infrastruktur i samhället och vi gör allt vi kan för att få tillbaka vattnet, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!