Kamphundar tränas på skolgården – "Det är allvarligt"

Region Gotland har på bara sex månader lagt ut 60 000 kronor på att ersätta gungor och annan lekutrustning på skolgårdar som använts för att träna kamphundar.

Enligt Region Gotland använder hundägare skolgårdar för att träna sina kamphundar.

Enligt Region Gotland använder hundägare skolgårdar för att träna sina kamphundar.

Foto: Montage

Visby2021-05-27 12:35

Under torsdagen höll teknikförvaltningen presskonferens vid Humlegårdsskolan med anledning av den senaste tidens förstörelse av lekutrustning på skolgården, och på några andra platser i Visby. 

Det handlar främst om barnens gungor som på en mindre inhägnad del, men även utanför – används för kamphundar som träningsredskap.

– Det här är väldigt allvarligt, det är en penningfråga men framförallt en säkerhetsfråga för barnen, säger Peter Daun, kommunikatör vid regionens teknikförvaltning.

På plats fanns även Humlegårdsskolans rektor, Gitte Daun, Thomas Lundblad, arbetsledare vid teknikförvaltningen, och Rolf Andersson, försörjningschef vid regionens utbildning- och arbetslivsförvaltning.

– Att det här var en farsot på fastlandet fick vi vetskap om för tre år sedan. Vi tänkte i vårt stilla sinne att vi skulle vara förskonade på Gotland, men för ett år sedan började hundangreppen även här, säger Thomas Lundblad.

Hur många hundar det handlar om vet man inte, men på bara sex månader har regionen lagt ut 60 000 kronor på byte av utrustning. På fastlandet använder man enligt regionen köttfärs som placeras på gungan så att hunden sedan kan attackera och bita fast.

– Vi har sett filmer på sociala medier där hundar är här inne på gården och äter på gungorna. Det är polisanmält men än så länge har vi inte fått någon återkoppling, säger Peter Daun.

Rolf Andersson tillägger att regionen just nu håller på att ansöka om tillstånd att sätta upp tillfälliga kameror, men man har även tagit in extra bevakning och satt upp mer belysning.

– Vi vill ju att skolgården ska kunna användas av alla barn även utanför skoltid, därför är det inte igenbommat.

Nu önskar regionen och skolan hjälp av allmänheten att anmäla till polisen om man ser något. Och tyvärr är det inte bara hundar som förstör på skolgården.

– Vi har hittat narkotika i sandlådan, och folk lämnar efter sig tomma ölburkar och fimpar på marken. Och mycket hundbajs hittar vi också så klart, säger Gitte Daun.

Förutom Humlegårdsskolan finns problemet på några andra ställen i Visby, vilka regionen inte vill nämna vid namn. Men det är främst inhägnade områden med lekutrustning som drabbas.

– Vad händer den dagen då en hund kommer loss på dagtid? Kommer den se skillnad på ett barn och köttfärs? Den dagen vill inte jag vara med, säger Thomas Lundblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!