- Att stryka världsarvet Hansestaden Visby från Unescos lista är formellt möjligt, men risken är liten. Det här klarar vi. Att en del av muren har rasat är allvarligt, men incidenten är inte på Unescos nivå.
Det säger Jan Turtinen, utredare vid Riksantikvarieämbetets verkssekretariat med bland annat Unescos världsarvskommitté som ansvarsområde.
Han förklarar att förlorad status som världsarv är den yttersta konsekvensen om ett världsarvs omistliga värden försvinner eller blir förstörda.
Avgörande är om Icomos Sweden, nationellt rådgivande organ till Unesco för kulturarvet och världsarvskonventionen, ifrågasätter hanteringen av ett världsarv.
- Unesco kan i extrema fall varna ett världsarv att platsen på listan är hotad. När det gäller det aktuella ärendet med ringmuren har berörda myndigheter och Riksantikvarieämbetet kontakt med och informerar Unesco om vilka åtgärder som planeras för att säkra ringmuren och världsarvet Visbys värden, berättar Tor Sundberg, byggnadsantikvarie vid länsstyrelsen.
Handlingsplan
Efter ringmurens ras utarbetas en handlingsplan för att dels återställa ringmuren, dels lösa det långsiktiga förvaltningsansvaret.
1990-1995 drevs kampanjen Rädda Visby ringmur då stora delar av muren restaurerades med insamlade och sponsormedel.
Visby ringmur ägs av Region Gotland, länsstyrelsen är tillsynsmyndighet, medan vård och underhåll sköts av Gotlands museum på uppdrag av Riksantikvarieämbetet.
Ovanlig åtgärd
- Budgeten är dock mycket begränsad. En vård och skötselplan har upprättats med den är inte möjlig att efterleva. Frågan om skötselansvar är under utredning, noteras på regionens hemsida.
Att ta ifrån ett område status som världsarv är en ovanlig åtgärd som bara har skett två gånger, 2007 då antilopreservatet i Oman stöks, och 2009 då Elbes dalgång i Dresden togs bort från världsarvslistan.
Drottningholm
Nu diskuterar Icomos Sweden hanteringen av två världsarv i Sverige. Det ena är slottsområdet Drottningholm, klassat som världsarv 1981 av FN-organet Unesco, där ett vägprojekt står i konflikt med världsarvskonventionen,
För båda ifrågasätter Icomos om Sverige lever upp till världsarvskonventionens krav på att ett världsarvs autencitet och visuella integritet. ska värnas av staten.
Det andra är Södra Ölands odlingslandskap, världsarv sedan 2000, där mycket höga vindkraftverk planeras inom världsarvet.