Susanne Johansson, enhetschef på funktionshinderenheten, kan inte kommentera enskilda ärenden på grund av sekretess, men hon kan ge generella svar. Hon framhäver att det är frivilligt att vara på daglig verksamhet.
– Utmaningen blir om du behöver stöd hemma som du vanligtvis får på din dagliga verksamhet. Lösningen på detta kan se olika ut; anhöriga kan vara ett stöd, rätt till hemtjänst enligt socialtjänstlagen kan finnas etcetera. Om personen har rätt till personlig assistans i grunden kan även tillfällig utökning beviljas om behov föreligger, säger hon.
Men om man inte har någon som kan ta hand om en om man stannar hemma från daglig verksamhet då?
– Hemtjänst enligt socialtjänstlagen, som jag nämnde tidigare, skulle kunna bli aktuellt som insats om behov föreligger när personen inte har rätt till personlig assistent. Om en person som ansökt inte beviljas utökad personlig assistens beror det på att rätten till insatsen inte finns enligt rådande lagstiftning. Generellt kan en person inte beviljas personlig assistans eller utökad personlig assistens på grund av att personen tillhör riskgruppen. Detta är två skilda frågor.
Samtidigt menar hon att Region Gotland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Personal ska vara friska när de är i tjänst och detta gäller även brukare som till exempel har daglig verksamhet, säger hon.