Känd Almedalsarena går i graven

Öresundshusets går i graven efter tio år på Almedalsveckan, när Malmö stad och Region Skåne väljer andra former för att närvara under veckan.

Öresundsbrons 20-årsjubileum är en av anledningarna till att Öresundshuset läggs ned.

Öresundsbrons 20-årsjubileum är en av anledningarna till att Öresundshuset läggs ned.

Foto: Johan Nilsson/TT

Visby2019-11-14 10:00

Malmö stad, Region Skåne och Lunds kommun har under tio års tid arrangerat programpunkter i Öresundshuset under Almedalsveckan. Den populära samlingsplatsen utsågs 2018 till veckans mest välkända arena och till årets opinionbildare 2013. Nu står det klart att den gånga sommarens Almedalsvecka blev den sista för Öresundshuset. Redan förra året hoppade Helsingborg av, i början av november gjorde Lunds kommun detsamma. Nu har ledningen för Malmö stad och Region Skåne beslutat att gå vidare med andra upplägg under veckan.

– Det är dags att tänka nytt. Det är fortsatt viktigt att driva Malmöbornas och skåningarnas intressen i nationella sammanhang. Vår samlade bedömning är att vi kan göra det på andra sätt än genom Öresundshuset som annars har tjänat oss väl, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, i ett pressmeddelande.

En annan anledning till beslutet är att Öresundsbron firar 20 år nästa år vilket kommer att uppmärksammas på flera sätt under 2020 och ta kraft och engagemang från de medverkande.

Göteborgs stad meddelade i oktober att de överväger att lämna Västsvenska arenan under Almedalsveckan. Att Öresundshuset nu går i graven betyder däremot inte att Malmö stad och Region Skåne överger veckan.

– Vår närvaro ska inte minska, det är bara just samlingsplatsen som försvinner, säger Anders Malmström, pressansvarig för Socialdemokraternas kommunalrådsavdelning i Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!