Sedan förra sommaren har restaurangen Cucina Italiana i Visby hamn haft stängt. Nu är kontraktet påskrivet med fastighetsägaren Roy Abd-El Ahad, och det är kända krögare som går samman och bildar ett gemensamt bolag som ska ta över lokalerna.
– Det ska bli jättekul att få jobba ihop med familjen Kanellos, säger Henke Fredmark i solen framför Bageriet på Stora torget tillsammans med syskonen Ellen och Simon Kanellos.
Henke Fredmark kom till Gotland 1993 och öppnade restaurang Friheten på Wisby hotell. Därefter drev han baren på Wallérs i tio år. Efter en avstickare till Nordnorge, där han drev hotell och späckhuggarsafari, kom han tillbaka till Visby år 2006, när Systembolaget slog igen i innerstan. Då var han med och grundade restaurang Bolaget på Stora torget, granne med Nunnan, Bageriet och krögaren Vasilis Kanellos.
– Både jag och syrran är uppvuxna här, och att nu få göra något ihop med Henke är skitkul, säger Simon Kanellos medan Ellen berättar att hon kom in i sin pappa Vasilis bolag året 2020.
Fram till julen för drygt ett år sedan drev Henke Fredmark restaurangen på Toftagården, som försattes i konkurs förra året.
Nu är han tillbaka i branschen, och i Visby innerstad igen.
– Att vara på landet är jättekul över sommaren, men att sitta med en veckokonferens tär på krafterna. Det här ska bli jättekul, säger han och berättar om det nya stället, som ännu inte har något namn:
– Den som sätter det får sitt namn på en stol i baren.
Inriktningen på restaurangen, som har nyrenoverat kök med stor pizzaugn, blir Medelhavets smaker och råvaror.
– Där finns det en skön bredd, vid havet vill man ha fisk och skaldjur och mot hösten fransk surkål, säger Henke Fredmark om inspirationen.
Familjen Kanellos har grekiskt påbrå, på restaurang Bolaget var inriktningen tydligt fransk.
– Det ska få växa fram vad det ska bli för ställe, säger Ellen Kanellos om mixen av olika länders kök, och berättar att planen är att öppna till påsk med målsättning att ha öppet stor del av året.
Restaurangen har en skyddad innergård i lä, och en uteplats med utsikt mot hamnen och båtarna. Inomhus i två våningar finns sittplats för ett 60-tal matgäster, utomhus ungefär 80, berättar Henke Fredmark.
Livemusik och after work, där menar krögarna att gotlänningarna är oerhört viktiga för att bära verksamheten utanför högsäsong.
– Att vi har kunnat köra livemusik en vanlig onsdag på Bageriet, det går inte utan gotlänningarna, säger Simon Kanellos och berättar att han och Ellen kommer att fortsätta att driva de två krogarna på Stora torget, och att Henke till en början får det större ansvaret att vara på plats på krogen i hamnen.
Med gästhamnen som sommartid är knökfull, och en ström av kryssningsturister precis utanför krogen, kan öppettiderna bli långa, från tidig frukost till sena kvällen, menar trion där även pappa Vasilis kommer att finnas med bakom kulisserna.
Rekryteringen av personal är redan inledd, där tror Simon Kanellos att det finns vinster i att driva flera ställen i Visby innerstad parallellt.
– Det går att hitta synergieffekter, kanske man kan ha en roterande kock? Personalen är alltid det viktigaste på en krog, säger han.