"Känns jätteobehagligt"
Den första gotländska härvan med så kallad skimning växer snabbt.- Just nu rasslar anmälningarna in, säger kriminalkommissarie Roger Björkander.Jennifer Karlsson blev av med 12 200 kronor, nästan hela lönen.
Bedrövad. Jennifer Karlsson blev bestulen på 12 200 av sin lön på 14 500 kronor. Pengarna skulle ha gått till räkningar och den pågående renoveringen av det nyinköpta huset i Roma. "Nu stannar allt upp. Jag fattar inte att det går att göra sådant här..."foto: Henrik radhe
Foto: Henrik Radhe
När hon kontaktade sin bank, Nordea, fick hon veta att hon utsatts för bedragare och att hennes kort var spärrat.
- Det var inte roligt. Det blev ju lite kris. Jag och min pojkvän har precis köpt hus och håller på och renoverar det. Nu stannar allt upp...
Jennifer är märkbart ledsen.
- Det känns jätteobehagligt. Som att man inte kan lita på någonting. Just att de varit in på mitt konto... det är ju en ganska stor privat grej. Det är mina pengar, som jag arbetat ihop - och så bara försvinner de.
Sexton anmälningar
Själva skimningen, stölden av kortuppgifter, ska ha genomförts kring den 14-15 augusti. Det är gemensamt för de totalt sexton anmälningar som kriminalkommissarie Roger Björkander kunde räkna in under torsdagen. Kunder på SEB och Swedbank har också drabbats.
Offren har blivit bestulna på som mest 20 000 vardera, sammanlagt över 100 000 kronor.
- Merparten av uttagen har gjorts i USA, några i Thailand. Vad som händer är att de stulna kortuppgifterna säljs vidare, ofta i flera led. Det här är organiserad brottslighet, säger Roger Björkander.
Gemensamma nämnare
Hur uppgifterna stulits på Gotland vet man inte än - eller ens om det är regelrätt skimning. Polisen hoppas hitta gemensamma nämnare och ringde i går runt till anmälarna för fler detaljer. Flera har exempelvis handlat i ett par större butiker. Den obemannade OK/Q8-stationen vid Lantmännen nämns också flera gånger.
Roger Björkander berättar om ett möjligt scenario:
- Ett sätt att skimma är att man sätter en elektronisk utrustning utanpå den ordinarie och läser av kortets magnetremsa. Man måste också få koden genom att befinna sig i närheten, exempelvis med en kikare, eller genom att sätta upp en kamera.
Första fallen
Skimning blir allt vanligare och polisen på Gotland har tidigare fått anmälningar från gotlänningar som blivit drabbade utomlands. Dock inte på ön.
- Nej. Det här är, vad vi vet, de första fallen på Gotland, säger Roger Björkander som önskar han hade mer att gå vidare med.
- Uttagen är ju gjorda utomlands. Vad vi skulle behöva är att ta dem precis när de hanterar den här elektroniska utrustningen.
Ska gå skadefri
När det gäller bedrägerierna som drabbat Nordea och deras kunder, har alltså banken själv upptäckt bedrägeriet.
Hur vet ni att det är ett bedrägeri, att inte den "äkta" kortinnehavaren gör uttaget?
- Vi har ett säkerhetssystem som bevakar transaktionerna, säger Henrik Edström, pressekreterare på Nordea.
Det är alltså något med de falska korten som drar igång ett slags larm?
- Jag kan tyvärr inte säga mer. Märker vi något spärrar vi kortet direkt och kontaktar kunden. Då berättar vi att det krävs en polisanmälan för att man ska få tillbaka sina pengar, och en reklamation. Sedan gör vi en egen utredning.
Jennifer Karlsson ska få tillbaka sina 12 200 kronor. Det är en stor tröst.
- Men de vet inte när. Det är jobbigt. Som tur är har jag ett sparkonto, men de pengarna hade jag ju inte tänkt lägga på räkningar...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!