KÀnslofylld vecka den mest intensiva pÄ lÀnge

Gotland laddar för Almedalsveckan, den mest intensiva pÄ lÀnge, men ocksÄ en vecka fylld av kÀnslor. En mötesplats till minne av Ing-Marie Wieselgren ska invigas och astronauten Marcus Wandt gÀstar ön.

Mia Stuhre Àr mÀrkbart rörd nÀr hon första gÄngen ser konstverket och mötesplatsen till Ing-Marie Wieselgrens minne pÄ plats.

Mia Stuhre Àr mÀrkbart rörd nÀr hon första gÄngen ser konstverket och mötesplatsen till Ing-Marie Wieselgrens minne pÄ plats.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-06-16 11:01

De stora fönstren pÄ Wisby Strand putsas frÄn skylift nÀr verksamhetsledare Mia Stuhre för första gÄngen ser konstverket till minne av mördade Ing-Marie Wieselgren pÄ plats.

– Jag blir rörd. Det Ă€r tvĂ„ Ă„r sedan men jag har allt sĂ„ nĂ€ra. Familjen bĂ€r fortfarande sorgen och jag Ă€r Ă€nnu chockad in i sjĂ€len, Ă€ven om jag har bearbetat det som hĂ€nde, sĂ€ger hon medan ögonen tĂ„ras.

Tillsammans med Ing-Marie Wieselgrens familj inviger Region Gotland den nya minnesplatsen, klockan 19 mĂ„ndag den 24 juni. 

SÀkerheten har sjÀlvklart varit i fokus pÄ Ärets Almedalsvecka och Mia Stuhre menar att hon kÀnner sig trygg.

– Vi hade ett stort möte med polisen och nĂ€r de sjĂ€lva avslutade med att de kĂ€nner sig trygga gör jag det ocksĂ„. Jag tycker att alla arrangörer har tagit sin roll och ansvar för att vi tillsammans ska axla och ta ett helhetsgrepp över sĂ€kerheten, sĂ€ger hon och berĂ€ttar att regionens AlmedalsvĂ€rdar ska cirkulera.

I fjol hölls 2 103 evenemang under fem dagar. Att Ă„rets vecka bara Ă€r fyra dagar, tisdag till och med fredag med drygt 2 000 evenemang, gör den till den mest intensiva pĂ„ lĂ€nge. För deltagarna blir det omöjligt att inte hinna med mer Ă€n en brĂ„kdel.

– Det Ă€r min farhĂ„ga, att man gör veckan för komprimerad, sĂ€ger Mia Stuhre och berĂ€ttar att trycket frĂ„n öns nĂ€ringsliv Ă€r stort pĂ„ att fĂ„ ett besked frĂ„n regionstyrelsen hur veckan ska genomföras nĂ€sta Ă„r.

Om det blir vecka 26 eller vecka 27, och antalet dagar, vÀntas besked pÄ innan eller strax efter Ärets vecka.

Det som i folkmun kallats "politikerveckan" menar Mia Stuhre har vuxit till nÄgot större som alla borde ta del av. Framför allt Ärets vecka och det som hÀnder pÄ arenan för beredskapsfrÄgor pÄ parkeringen vid Kallis.

– Det blir vĂ€ldigt intressant för alla boende i öns socknar, dĂ€r vi bland annat ska prata hur vi kan stĂ€rka socknarnas roll vid krig, sĂ€ger hon.

FrÄgan om ö-lÀge och mer pengar till sjukvÄrden blir en annan het potatis. För de unga satsas sÀrskilt under Ärets vecka, med Ätta ungdomsförbund pÄ scen under tisdagen.

– Det Ă€r unikt. Och sĂ„ kommer vĂ„r astronaut Marcus Wandt till Fenomenalen, dit barn och alla andra Ă€r vĂ€lkomna för att vĂ€cka intresset för teknikfrĂ„gor.

RÄden Àr bekvÀma skor, en vattenflaska och att i förvÀg ha valt ut ett par hÄllpunkter ur programmet.

– Och skapa tid för ovĂ€ntade möten. HĂ€r har alla tid att prata med dig en stund.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!