Fartyget M/S Visborg girade kraftigt ner i en vågdal under sin resa från Nynäshamn till Visby under onsdagseftermiddagen, vilket resulterade i att möbler, inredning och passagerare kastades runt inuti fartyget.
Det som är känt under torsdagsförmiddagen är att en kvinnlig passagerare skadades så allvarligt att hon bars ut på bår vid ankomsten till Visby och fördes med ambulans till Visby lasarett. Ytterligare fem eller sex personer fick lindriga skador och ett tiotal passagerare blev chockade efter händelsen. Under natten mot torsdagen kom också uppgifter från Gotlandspolisen att man fått en anmälan om arbetsplatsolycka gällande en person ur besättningen.
Ola Österling, regionvakthavande vid polisen, säger till Helagotland.se:
– Vi har fått in en händelse om en arbetsplatsolycka på Destination Gotlands färja. En besättningsman ska ha skadats efter fartygsincidenten, men det var inga allvarliga skador. Vi åkte inte på den eftersom det inte fanns någon misstanke om brott.
I olika forum spekuleras det om hur olyckan kan ha gått till och varför det blev så dramatiskt. Under torsdagsförmiddagen är myndigheter inkopplade på ärendet och jobbar aktivt för att utreda incidenten.
Lotta Taxén, bördig från Gotland och sektionschef för sjöfartstillsyn vid Transportstyrelsen, berättar om hur hennes myndighet arbetar med Destination Gotland:
– Vi har precis skickat ombord en inspektör på M/S Visborg som ska prata med besättningen.
På torsdagsförmiddagen är det ännu för tidigt att svara på några detaljer om incidenten från Transportstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för både rederiet och fartyget som råkat ut för en händelse.
– I nuläget vet vi inte mycket mer än att det var dåligt väder vid händelsen. Men det här är tåliga båtar, säger Lotta Taxén.
Hon menar att det är illa om folk börjar spekulera och sprida osanningar om vad som hänt.
– Det är jätteviktigt att korrekta uppgifter kommer fram, för det är ju inte bra om folk blir rädda för att åka båt. Jag är gotlänning själv och vet vikten av det.
Hur vanligt är det med den här typen av incidenter där fartyg råkar ut för överhalning?
– Det händer ju naturligtvis, sedan är passagerarfartyg betydligt känsligare för krängning än till exempel lastfartyg. Lastbåtar rullar överlag betydligt mer över vågorna hela tiden. Men som passagerare kan man uppleva tio grader i lutning som otroligt mycket på ett passagerarfartyg.
Vid M/S Visborgs överfart till Visby hade man medvind till en början och det var i samband med en gir som fartyget krängde kraftigt.
– Har man en grov sjö akterifrån behöver man vara försiktig med hur man kör. Frågan är om man ska köra i vilket väder som helst, och hur man i så fall väljer att köra fartyget, säger Lotta Taxén.
Enligt kartorna på fartygspositioneringssajter som till exempel Marinetraffic.com kan man i efterhand följa M/S Visborgs resa till Visby. Enligt uppgifterna där höll fartyget en kurs från Nynäshamn i riktning mot Fårö. Strax före 14, vid klockan 13.53 på onsdagen, inleder fartyget en kraftig styrbordsgir i riktning ner mot Visby. Då befinner sig fartyget cirka 20 kilometer rakt norr om Hallshuk på norra Gotland.
Helagotland.se uppdaterar under dagen sajten med det senaste om hur utredningsarbetet går för händelsen med M/S Visborg.