De båda toppolitikerna förlovade sig under en semester i våras. De hade då varit nära vänner under ett par år, och kämpat med motstridiga känslor. Till slut var det kärleken till en annan människa som segrade.
- Som socialdemokrat ska man inte hålla på och byta, har man bestämt sig så har man, ler Irene Wennemo.
- Folkpartister är mer flexibla och öppna, eller veliga, skojar Amelie von Zweigbergk.
Förälskade
De strålar av förälskelse och skämtar mycket när de under en paus i Almedalsvimlet generöst delar med sig av de senaste årens livsomvälvande händelser. Här representerar de sina politiska tillhörigheter genom att bland annat delta i flera olika paneldebatter.
- Utåt sett ska vi försvara det vi representerar, även om man inte håller med om allt i regeringens eller oppositionens politik, säger Irene.
- Men det är mycket annat jag vill göra och visa Irene här också, menar Amelie, som håller fast vid länken till Gotland genom sitt hus i Östergarn.
Statssekreterare
Amelie von Zweigbergk har en lång karriär i Folkpartiet där hon nu är statssekreterare på utbildningsdepartementet hos ministern Nyamko Sabuni.
Hon är också gotländska, dotter till tidigare chefredaktören på GA, Jurgen von Zweigbergk, och GA:s krönikör Madeleine von Zweigbergk.
Irene Wennemo var under många år chef inom LO. Sedan i höstas är hon huvudsekreterare i regeringens utredning om socialförsäkringarna.
Båda har tidigare varit gifta med män och har tre barn var. Men politiken var ett större hinder än kön när de blev ett par.
- Jag blev oerhört glad när Irene slutade på LO, då var ett hinder borta, säger Amelie.
- Jag hade svårare att acceptera att jag blev kär i en folkpartist än att jag blev kär i en kvinna. Likadant reagerade folk på LO, berättar Irene.
De menar att det i deras kretsar är mer korrekt att ifrågasätta relationen på grund av politiken än på grund av kön. Men de upplever också att vissa inte riktigt vet hur de ska förhålla sig.
Att släppa fram känslorna var att riskera vänskapen så länge de inte visste var de hade varandra. När de båda väl kunde acceptera hur det låg till gick det fort. Och det visade sig att många i deras omgivning, såväl på jobbet som inom familjerna, hade listat ut hur det låg till innan de vågade erkänna det för sig själva.
Politik samtalsämne
Hemma i Stockholm håller de som bäst på att flytta ihop i en ny bostad nära Norra Bantorget, "med utsikt över LO-borgen", skrattar Amelie. Politik är ett vanligt samtalsämne.
De ideologiska skillnaderna blir inte ett hinder eller en källa till konflikter.
Tvärtom ökar det förståelsen och berikar det politiska livet.
- Vi är ganska pragmatiska och tycker på många sätt ganska lika. Vi brukar skoja om skillnaderna. Jag röstade nej till euron, Amelie röstade ja. Och se hur det gick, skrattar Irene med en kärleksfull känga till partnern.