Kerstin gick vilse på Fornsalen: "Riktigt obehagligt"

När Kerstin Wärngård var på Gotland i förra veckan passade hon på att besöka Fornsalen i Visby, ett besök som blev väldigt obehagligt för henne då hon inte hittade ut.

Kerstin Wärngård besökte nyligen Fornsalen i Visby, men hade väldigt svårt att hitta ut.

Kerstin Wärngård besökte nyligen Fornsalen i Visby, men hade väldigt svårt att hitta ut.

Foto: Privat/Malin Stenström

Visby2021-05-18 07:04

Hon var på Gotland för att hjälpa sin son att förbereda hans hus för försäljning, och passade på att ta två dagar i Visby för att unna sig lite lugn och ro.

– Jag tog in på hotell och sista lediga dagen beslutade jag mig för att besöka Gotlands museums Fornsalen. Jag gillar att gå på museum. Men när jag skulle gå därifrån förstod jag inte alls hur jag skulle gå för att ta mig ut därifrån. Det var riktigt obehagligt och jag blev kvar där länge, berättar hon.

Det var inte många besökare på museet, och Kerstin fick irra runt länge och väl, och det var inte förrän hon såg en man genom ett hål i väggen som hon till slut förstod att det var vägen ut.

– Det var bara åtta eller nio personer totalt på hela museet, men det saknas ju dörrfoder och dörrkarmar vilket jag tror gör det svårt att förstå var man ska gå. Jag berättade för kvinnan i kassan om min upplevelse och trodde väl att hon skulle ta mig för förvirrad, men då berättade hon att "det är vårt största problem här på museet".

Kerstin Wärngård hoppas att museet tar tag i problemet och menar att man "inte kan ha en verksamhet där folk går vilse".

Jenny Westfält är biträdande museichef på Gotlands museum:

– Att det är vårt största problem skulle jag säga är en överdrift. Det kanske var mer vanligt tidigare innan vi fick ett nytt skyltprogram, men sedan dess upplever jag att det har blivit tydligare och mindre klagomål, säger hon.

Gotlands museum består av sju huskroppar sammanbyggda till en, och är inte byggt för att vara ett museum då det är väldigt gamla byggnader. Men någon säkerhetsrisk finns inte, säger Jenny Westfält:

– Vi gör brandskyddstillsyn varje år och allt är precis som det ska med brandskyltningen. Vi har även talande brandlarm. Men jag kan förstå att det kan vara obehagligt om man blir uppjagad. Vi har försökt åtgärda de problem vi upplevde tidigare genom att skapa mer naturliga flöden och tydligare skyltning. 

Samtidigt, menar hon, är det svårare nu när det är så få besökare. Normalt följer man ofta strömmen och det blir mer naturligt att ta sig runt. Nu har museet värdar som ser till att folk håller avstånd, som så klart även kan hjälpa till om någon har svårt att hitta.

– Det är för- och nackdelar med gamla hus. De är väldigt charmiga men kan också ställa till det, säger Jenny Westfält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!