Kasernen som inhyste gamla Alléskolan byggdes av Försvarsmakten på 1940-talet, och blev skolbyggnad först på 90-talet. Då var det hela tänkt som en provisorisk lösning, men det kom att dröja många år, och många politiska strider, innan byggnaden till slut revs förra hösten.
Därefter inleddes arbetet med nya Alléskolan, en byggnad på 4 000 kvadratmeter som ska ha plats för totalt 350 elever. Markarbete och montering av ytterväggar har pågått under hela våren, och när man nu i princip kommit halvvägs rent tidsmässigt så står byggnaden på plats med sina tre våningar.
Sedan rivningen av gamla Alléskolan huserar elever och lärare i paviljonger vid Södervärnskolan, men dagen efter att vårterminen tog slut fick Alléskolans personal en rundvandring på sin framtida arbetsplats.
– Det känns lite pirrigt, och även om man inser att det är mycket arbete kvar så blir det också väldigt på riktigt när man får komma in här, säger Alléskolans biträdande rektor Helene Eklund.
Hon säger att en av de stora fördelarna med den nya skolan jämfört med den gamla blir att hela verksamheten nu kommer att få plats i ett och samma hus. Tidigare har eleverna varit uppdelade på Alléskolan och Humlegårdsskolan.
– Nu ser vi fram emot att bli en F-6-skola på riktigt. En annan stor fördel med den nya byggnaden blir att vi nu får ändamålsenliga undervisningsutrymmen för eleverna och att skolan i allmänhet kommer att vara anpassad för barnen.
Även läraren Anders Olsson njöt av att på fredagen kunna se sig omkring i nybygget.
– Äntligen kommer vi att få de lokaler som vi har sett fram emot under flera år. De gamla lokalerna var inte anpassade för skolverksamhet, och ännu mindre för de yngre eleverna. Här får vi både fungerande klassrum och tillhörande grupprum.
Hur mycket längtar du efter att få flytta in verksamheten här?
– Vi har gjort en schysst mellanlandning i paviljongerna på Södervärn, och de är rena lyxen jämfört med gamla Alléskolan. Så vi har det ganska bra nu, men med det sagt så räknar vi med att det kommer bli ännu mycket bättre när vi får flytta in här.
Både han och eleverna får dock ge sig till tåls ytterligare ett tag. Än så länge saknas fortfarande innerväggar i lokalerna, och på tredje våningen håller man just nu på att få takkonstruktionen på plats. Regionens biträdande projektledare Malin Pettersson berättar att det invändiga arbetet kommer att ta fart inom kort, och i september ska den grå betongfasaden täckas med ljus puts. Utöver det ska mängder av olika installationer göras.
– I maj nästa år ska byggnaden slutbesiktigas, och om ganska precis ett år, efter skolavslutningen 2024, börjar verksamheten att flytta in i lokalerna. Till höstterminen nästa år ska skolan vara redo bedriva undervisning i, säger hon.
Det här är den första kommunala skolan som byggs på Gotland sedan slutet av 80-talet. Hur är det att vara en del i den processen?
– Det är väldigt roligt givetvis. Jag har varit en del i det här projektet sedan 2019 då planen var att bygga ut det gamla huset. Så jag har varit med sedan den planen sprack och när vi så småningom kunde börja projektera för en helt ny skola. Så det ligger väldigt många timmar och väldigt mycket kompetens bakom det här.