– Tänk, att det äntligen är klart, säger Cecilia Tofftén och låter blicken vandra längs skolans korridor.
Hennes tre år som rektor på Södervärnsskolan i Visby har kantats av prövningar. Pandemin var illa nog. På det: En uttjänt ventilation som ledde till att högstadieeleverna i A-huset fick evakueras i november 2021.
– Situationen var inte bra. Som rektor är det förfärligt att höra om elever och anställda som går runt och har ont i huvudet, säger Cecilia Tofftén.
Under tiden som underhållet pågått har högstadieskolans runt 450 elever huserat i paviljongerna på skolområdet.
– Vi har klarat det över förväntan, men helt optimalt har det kanske inte varit. Det blev trångt och bullrigt i de tillfälliga lokalerna, särskilt med så stora elever. Samtidigt har man ju hela tiden vetat att detta är tillfälligt och vi snart flyttar in i fräscha, nya lokaler. Då blev det lättare att gilla läget, säger Anders Jonsson, socialpedagog på skolan.
GT har stämt träff med honom och Cecilia Tofftén för att gå husesyn i det nya A-huset. När det stod klart att ventilationen behövde bytas passade man på att göra en mer omfattande renovering. Fler grupprum, sittutrymmen och en ny kafeteria med integrerat bibliotek är några av nyheterna.
– Jag tycker att det blir ett mycket bättre flöde i huset nu. Förut hängde de mest vid skåpen. Nu kan de sprida ut sig bättre om de vill, samtidigt som kaféet på det nedre planet blir en naturlig samlingsplats, säger Cecilia Tofftén.
Mest nöjda verkar hon och Anders Jonsson vara med biblioteket, som börjar i ett avskärmat rum och leder vidare in i kafeterian. ”Kafétek” kallar de det för.
– Läsning är superviktigt, inte bara för lärandet, utan även välmåendet och empatin. Tyvärr är det inte alltid så lätt att få barn och unga att plocka upp en bok, som ju konkurrerar med andra informationskällor. I vårt nya integrerade bibliotek sitter de och hänger bland böckerna, och förhoppningsvis kan det locka till mer läsning, säger Cecilia Tofftén.
Eleverna flyttade egentligen in igen redan vid terminsstarten i augusti, men det först nu som hela byggnaden tas i bruk.
I korridoren springer vi på Hedvig Rådenman och Ellie Andersson. De går i nian och kan således jämföra skolbyggnaden före och efter renoveringen.
– Jag tycker att det är mycket bättre här nu. Det känns mer socialt. Kafeterian har blivit en bra plats att samlas. Ingen blir liksom ensam här, säger Hedvig Rådenman.
Störst skillnad gör dock det som inte syns: luften.
– Det blev väldigt kvavt här inne förut, säger Ellie Andersson.
– Ja, och så kunde det bli antingen väldigt kallt eller väldigt varmt. Nu behöver man inte gå ut för att andas klokt, inflikar Hedvig Rådenman.
Och framför allt tycker de att det ska bli skönt att slippa de tillfälliga paviljongslokalerna.
– Så fort någon rörde sig där hörde alla det. Det var väldigt bullrigt och därför kunde det vara svårt att koncentrera sig, säger Ellie Andersson.
Några detaljer i renoveringsarbetet återstår ännu. Bland annat ska orangeriet intill fikautrymmet och elen i aulan fixas i ordning.
Men först: nyinvigning. Detta sker under tisdagen, då såväl samarbetspartners som allmänhet är välkomna att titta in.
– Jag hoppas att de som gick ut nian i våras kommer hit då. De fick ta slitet under flytten, men får inte belöningen, säger Cecilia Tofftén.