De lokala förhandlingarna vid Högskolan mellan arbetsgivare och fack om personalnedskärningar har avslutats i oenighet.
Nu väntar central förhandling om arbetsgivarens förslag på neddragningarna, med 23 och 28 maj som preliminära förhandlingsdatum. Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, och Sulf, Sveriges universitetslärarförbund, har gjort en gemensam förhandlingsframställan till arbetsgivaren. Om även de centrala förhandlingarna slutar i oenighet, kan arbetsgivaren verkställa beslutet om uppsägningar.
Regelboken
- Men om något formellt fel begås av arbetsgivaren enligt regelboken för uppsägningar kan det bli ett ärende för Arbetsdomstolen, påpekar Bengt Jönsson.
Han är lokal företrädare för Saco-S, förhandlingsorganisationen för statligt anställda akademiker, vid Högskolan.
På grund av förhandlingsläget vill han inte kommentera processen närmare men konstaterar att situationen är komplex med flera fackförbund inkopplade.
Nedskärningar
Från arbetsgivarens grundförslag på nedskärningar med 15-20 tjänster vid Högskolan gäller förhandlingarna nu 14 administrativa tjänster samt 2 lärarverksamma.
- Fack och arbetsgivare har i princip varit oeniga hela vägen genom de lokala förhandlingarna. Vi förstår att man måste spara, men ifrågasätter hur det görs, säger Bengt Jönsson.
Han ger exempel på oenighet kring underlag via omfattning, tempo och detaljer i nedskärningarna.
- I fjol sades 11 personer upp, bland annat personal vid Industridesignprogrammet som nu lagts ner och det gick förhållandevis bra i de förhandlingarna även om arbetsgivaren gjorde fel ett par gånger, minns Bengt Jönsson.
- Nu, säger han, förstår vi från facken inte hur arbetsgivaren tänker och vi tycker inte att arbetsgivaren gör rätt.
När arbetsgivaren varslar om uppsägningar träder det lokala facket in och det är då de lokala företrädarna för Saco-S som står för förhandlingarna. Saco-S-föreningen företräder samtliga 125 medlemmar på Högskolan med Sulf som ett av förbunden inom Saco.