Klart: Då flyttar de populära Visbybutikerna

När de gamla lokalerna ska rivas tvingas två butiker i Visby maka på sig och öppna på nya adresser.

Second hand-butiken Gåvan har vid sina två öppetdagar per vecka ofta lång kö vid öppningsdags. Nu flyttar butiken till Skarphäll och utökar öppettiderna.

Second hand-butiken Gåvan har vid sina två öppetdagar per vecka ofta lång kö vid öppningsdags. Nu flyttar butiken till Skarphäll och utökar öppettiderna.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Visby2019-10-16 09:03

Second hand-butikerna Gåvan och 4Home ligger båda i södra Visby. Båda är inrymda i lokaler som framöver kommer att rivas. Gåvan inryms i dag i gamla matbutiken Signalen på Stenkumlaväg och 4Home ligger vid före detta bygghandeln KG Ahlqvist mitt emot Södervärnskolan.

Båda dessa fastigheter ska rivas för att ge plats åt bostäder. Butiken 4Home, som drivs av Sara Nyroth, har nu aviserat sin nya adress. Butiken kommer den 26 oktober att öppna i en nybyggd lokal på Greta Arwidssons gata 37, nära återvinningscentralen på A7-fältet.

– Det kommer bli väldigt stora förändringar i själva verksamheten, både större, bättre och roligare, säger Sara Nyroth hemlighetsfullt.

Hon kommer att fortsätta köpa in prylar och möbler från privatpersoner och den välbesökta inomhusloppis där privatpersoner själva kan sälja kommer också att fortsätta arrangeras med jämna mellanrum i den nya lokalen, enligt Sara Nyroth.

Gåvan, som drivs av Pingstkyrkan i Visby, ska som vi tidigare berättat flytta till Skarphäll och den lokal där Interiörhuset låg tidigare. Nu är det klart att den nya butiken kommer att öppna i mitten av januari nästa år och har sin sista öppetdag på Stenkumlaväg den 21 december.

– De nya lokalerna är mer lämpade för oss, och där får vi sätta vår egen prägel på det. Arbetet pågår nu med att göra i ordning lokalen interiört och man kommer också snart påbörja arbetet med att asfaltera parkering på både fram- och baksidan, berättar Anne Öman, andra butiksföreståndare på Gåvan.

På det nya stället fortsätter second hand-verksamheten på samma sätt, och Gåvan behåller sitt kafé. En nyhet är att butiken utökar öppettiderna med en extra dag – förutom tisdag och lördag blir det även öppet torsdagar för kunderna.

– Det kommer bli väldigt fräscha lokaler, i motsats till Signalen-huset där det regnar in genom taket på tio ställen, säger Anne Öman.

Hittills har Gåvan helt och hållet drivits av pingstförsamlingen i Visby. På det nya stället ändras ägarförhållandena och även butikens namn, enligt Anne Öman.

– Vi kommer att ta bort namnet Gåvan, och istället heta PMU Second hand Visby. Det hänger ihop med att ägandet kommer ändras så att hälften av butiken ägs av församlingen och hälften ägs av PMU centralt (Pingstmissionens Utvecklingssamarbete, reds anm), säger Anne Öman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!