Tullen öppnar i Visby för bilen till Tyskland

Tullverket slår upp tält på kajen och problemen tycks ha undanröjts inför premiärturen. Nu blir det möjligt att ta bilen med sig till Tyskland.

Håkan Johansson på kajen i Visby. Tält blir en tillfällig lösning för Tullverket som möjliggör för gotlänningar att köra ombord med bil.

Håkan Johansson på kajen i Visby. Tält blir en tillfällig lösning för Tullverket som möjliggör för gotlänningar att köra ombord med bil.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-08-17 06:01

Arbetet med att starta den nya Hansalinjen och öns första reguljärtrafik med Tyskland har gått på rekordtid. Men ett stort orosmoment har varit att det idag inte går att förtulla bilar och bilburna passagerare i Visby. Utan den möjligheten skulle det bli omöjligt för gotlänningar att ta bilen med sig, och lika omöjligt för tyskar att ta bilen med till Gotland. 

Med bara veckor kvar till lanseringen blev det för ett par dagar sedan klart med en tillfällig lösning.

– Vi har kommit överens med Tullverket om en interimslösning, som både innebär att tyskar kan köra av i Visby och att gotlänningar kan ta bilen med sig till kontinenten utan att behöva köra via Nynäshamn, säger Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget som driver trafiken.

Lösningen innebär att tält sätts upp på kajen där Tullverket, i väntan på en permanent lösning, kan ta hand om Tysklandsresenärerna.

Premiärturen från Gotland till Tyskland går fredag den 3 september.

– Den turen stannar till klockan 22:15 i Visby och då kan man köra ombord sin bil, för att vara framme vid lördag lunch i Rostock, säger Håkan Johansson och berättar att intresset har varit stort för trafiken.

Fartyget M/S Drotten anpassas för den 18 timmar långa överfarten med fyrabäddshytter och ombyggnation av en vilstolssalong till servering.

– Vi ser det inte som en kryssningsprodukt och den motsvarar inte nöjesresor till exempelvis Finland, säger Håkan Johansson.

Men klart är att det ombord kommer finnas möjlighet till "bordershop", motsvarande taxfreeförsäljning.

– Vi säljer med tyska villkor och tysk alkoholskatt som är avsevärt lägre, säger han.

Enligt Tullverket är det tillåtet att föra in 10 liter sprit, 90 liter vin och 110 liter öl till Sverige, för eget bruk och inte försäljning. Det är dock oklart om tältet på kajen kommer att bemannas vid varje tillfälle.

– Vi måste göra en bedömning av läget. Vi kan göra kontroller i Visby, men jag tror inte att de kommer att finnas vid varje ankomst, säger Mats Pettersson vid Tullverket.

Omkring 100 personer kommer nu att få året runt-anställning ombord, varav många är från ön.

– Generellt sett har Destination Gotland hälften av sin personal bosatt på Gotland, att vi nu skapar ett 100-tal arbetstillfällen är väldigt roligt. Att man nu också får möjlighet att åka vart som helst ut i Europa kommer att stärka Gotlands attraktionskraft, säger Håkan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!