Torsten Flemming är noga med att poängtera att det inte är ett officiellt förslag än. Först ska det presenteras på nästa arbetsutskott.
– Förslaget ska till nämnden i september, sen beslutas politiskt i november.
Torsten Flemming på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen har lett arbetet med två parallella uppdrag – från två nämnder. Barn- och utbildningsnämndens uppdrag handlar om den kraftiga minskningen av elever i både grund- och förskola. Enligt prognosen de utgått från kommer norra Visby att tappa 25 procent elever till år 2033.
– Och enligt det system vi har i dag är det en elev – en peng. På tio år blir det mängder av miljoner, konstaterar Torsten Flemming.
Största elevtappet är egentligen på norra Gotland, men förvaltningens förslag om en sammanslagning av skolor där röstades ned. Anledning var att vissa elever skulle få för långt till närmsta skola. I Visby, där tappet är näst störst, är det däremot gångavstånd till närmsta skola.
Det andra uppdraget, från gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, handlar tvärtom om en växande verksamhet. I dagsläget pågår vuxenutbildningen på Gotland delvis i lokaler med tillfälliga bygglov, som så småningom ska bort. Till skillnad från elevantalet växer vuxenutbildningen och behöver således säkra fler lokaler. Därför gick nämnden ut med att de ville bygga nytt – ett projekt som uppskattades till 192 miljoner.
– Med tanke på den svåra ekonomiska situation vi är i behöver vi samutnyttja de lokaler vi har, inte bygga nytt. Därför går de här två sakerna parallellt, grundskolan minskar och vuxenutbildningen har större behov. Sammantaget ser vi därför det som det rimligaste alternativet att låta vuxenutbildningen ta över Polhemskolans lokaler, säger Torsten Flemming.
Enligt honom råder det politisk enighet mellan nämnderna och båda är införstådda både i bakgrunden och att uppdragen pågår parallellt. Förutom att det sparar regionen pengar att nyttja befintliga lokaler istället för att bygga nytt, tror Torsten Flemming att en positiv konsekvens skulle kunna vara att lärartätheten ökar när personal centreras.
Under måndagen hölls ett personalmöte i Visby om frågan, och ett brev till föräldrarna håller på att sammanställas.
– Men det är klart att många är orolig och ledsna, man är ju stolt över sin skola.