2007 antogs en ny detaljplan för området kring Scandic i Visby hamn. Nu har man lämnat in en ansökan om att ändra detaljplanen för att få till flera förändringar på hotellområdet.
De har i samverkan med arkitekten Sebastian Stein och planarktitekter vid Region Gotland tagit fram ett förslag för utveckling av området. De vill bland annat riva byggnaden Koggen för att ersätta den med en större byggnad innehållande reception, restaurang, takbar och flera hotellrum.
– Vi har gjort undersökningar av byggnaden och det skulle krävas mycket att återställa Koggen till den byggnad som den en gång var. Det är inte samma byggnad som det var för många år sedan, därför har man sett att det finns en möjlighet att ta bort den, säger Carina Hammander, vd för Gotlandsresor, som driver Scandic Visby.
Sara Lindh, planarkitekt vid Region Gotland, menar att planförslaget skulle innebära ett lyft för Visby som helhet.
– Jag tror det kommer bli en mer sammanhållen miljö. När man åker in i Visby präglas det av cisterner, nu kommer det bli mer präglat av bebyggelse. Det lyfter entrén till innerstan på ett annat sätt, säger hon.
För tillfället har hotellet 214 rum och med den nya huvudbyggnaden plus ytterligare en ny hotellbyggnad kan det bli mellan 240-250 rum. Carina Hammander säger att det blir ett lyft för verksamheten om de kan få till en större restaurang.
– Redan från början har det funnits begränsningar i planen och det beror i stora delar på begränsningar på grund av närheten till oljecisternerna. Det har medfört att när vi har många gäster i hotellet, då måste vi ha två separata frukostrestauranger på området. Det är varken optimalt ur ett gäst-eller driftsperspektiv. Vi ser ett stort behov av att knyta ihop hela verksamheten, säger hon.
Vad kan det här komma att kosta er?
– Det är för tidigt att svara på det. Vi har jobbat med det här planförslaget i ganska många år och nu ska den demokratiska processen få göra sitt, säger Carina Hammander.
Trots coronapandemin har de alltså kunnat fortsätta jobba med en utveckling av området och hon menar att det är fint att kunna göra det – trots läget i branschen.
– Det är en ynnest att få arbeta med tillväxtarbete i de tiderna som vi befinner oss i. Även om besöksnäringen är extremt hårt drabbat så finns det en tilltro att utveckla Gotland som besöksmål.