Politikerna gick emot tjänstemännen om bygghandeln

Det har varit en del käppar i hjulet för entreprenörsgänget som vill bygga bostäder på gamla Björkmans-tomten. Men i veckan tog de en viktig delseger.

En tidig skiss från entreprenörerna i projektet, i samarbete med en arkitektfirma.

En tidig skiss från entreprenörerna i projektet, i samarbete med en arkitektfirma.

Foto: Skiss: AQ3 arkitektur

Visby2023-10-20 06:41

För fyra år sedan stod det klart: Björkmans bygghandel, på Solbergagatan i Visby, gick i graven efter mer än hundra år. Fastigheterna där den låg (Visby Blåelden 6, 7 samt 11) köptes av utvecklingsbolaget Austar, med bland andra fastighetsentreprenören Karsten Inde, bilhandlaren Johan Bengtsson samt Järn AB Södertorgs Sune Bergström.

Redan tidigt stod det klart att denna grupp ville riva hela rasket och i stället uppföra "ett 80-tal lägenheter med centrumnära läge". För detta sökte man ny detaljplan.

– Det var redan tillåtet att bygga bostäder, men med en ny plan såg vi möjligheten att bygga tio bostäder till – och det är ofta de där sista lägenheterna som man får ekonomi på i projekten, förklarar Karsten Inde.

Han hade hoppats på ett så kallat "förenklat förfarande", men i stället drog en omfattande planprocess igång. Som även inneburit en del svårigheter.

– Nu har vi jobbat med detta i tre år. När Christian Hegardt var stadsarkitekt fick vi klartecken, men sedan kom det nya tjänstemän och det blev helt andra förutsättningar. Vi hade lagt fler hundra tusen på projektering redan, men fick slänga de ritningarna i papperskorgen.

Dessutom ville förvaltningen förbjuda rivandet av den gamla bygghandeln i sig – men det är ett hinder som nu ser ut att vara avfärdat.

I veckan togs nämligen miljö- och byggnämnden ett inriktningsbeslut i detaljplanearbetet, som går ut på att byggnaden ifråga inte ska bevaras. Detta gick stick i stäv med de egna tjänstemännens förslag.

– Vi har ett stort behov av fler bostäder och verksamheter i Visby och nämnden landade i att kontorshuset inte kan bevaras, för att det ska vara ekonomiskt framkomligt att genomföra projektet, kommenterar nämndordförande Andreas Unger (M) i ett pressmeddelande.

Föga förvånande är det ett besked som gläder entreprenörerna.

– Vi är väldigt glada att man tog det beslutet, det är i princip en förutsättning för att vi ska kunna jobba vidare. Vi tycker inte det där huset har en sådan betydelse för Visby eller Gotland att det ska stoppa exploatering av ett extremt nedsatt område. Det är ju en skamfläck i dag, anser Karsten Inde.

Detta innebär inte att detaljplanen är klar – men fastighetsägaren är hoppfull:

– Vi kan söka bygglov parallellt med det arbetet, i samråd med regionen. Vi hoppas kunna börja bygga sommaren 2025 – förutsatt att vi får genomföra något som är ekonomiskt hållbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!