Klassiskt nöjesställe blir restaurang

Anton Stendahl och Philip Wiman har jobbat uppåt. Som 18-åringar sommarjobbade de i disken, men på fredag öppnar de Hamnplan 5 igen efter helrenoveringen.

Anton Stendahl och Philip Wiman öppnar sitt gemensamma ställe. En utmaning i coronatider, men satsningen menar de är långsiktig och om alla restriktioner följs hoppas de ändå på en bra sommar.

Anton Stendahl och Philip Wiman öppnar sitt gemensamma ställe. En utmaning i coronatider, men satsningen menar de är långsiktig och om alla restriktioner följs hoppas de ändå på en bra sommar.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-06-24 06:03

Telefonerna ringer i ett och hantverkarna fixar det sista med inredningen, som näst intill har totalrenoverats under två års tid.

– Det är mat som ska beställas, alkohol, plåtslagare och allt möjligt som ska göras, säger Philip Wiman i trappan upp mot balkongen. 

Tillsammans med Anton Stendahl, som praktiskt taget vuxit upp på krogen, tar han över ruljansen på Hamnplan 5.

– Min pappa Håkan köpte Hamnplan 1987 och jag föddes året efter, säger Anton Stendahl och berättar att lokalerna sedan familjen slutat driva krog och nattklubb där varit utarrenderade under tolv år.

Familjen hade planer på att sälja fastigheten och förra sommaren stod restaurangen tom.

– Det tog ett tag att bestämma oss för att satsa igen och när Philip kom med i bilden kändes det rätt, säger Anton Stendahl.

De nyblivna kompanjonerna berättar att de träffades första gången när de som 18-åringar sommarjobbade i disken på den krog de nu tar över driften av.

– För oss är det här en jättestor grej och vi kommer att lägga all vår tid, för att ge det en ärlig chans, säger Anton Stendahl och får medhåll:

– Det känns superrätt, vi har pratat om att göra något tillsammans i flera år, säger Philip Wiman.

Barer, kök, diskrum, balkongen, uteserveringen, den stora restaurangdelen samt före detta Rock-Jollen på övervåningen, där det förr var diskotek, har alla fått en total ansiktslyftning. På grund av corona kommer den del som var Rock-Jollen att hållas stängd i sommar.

– Det är klart att det varit tråkigt och extremt mycket mer att tänka på för oss. Med restriktioner beslutad vi oss ändå för att genomföra det här i sommar, säger Anton Stendahl.

Corona gör att det inte blir något barhäng, alla gäster kommer att serveras sittande vid bord eller bardisk. 

– Det gäller att hålla avstånd och det blir en annorlunda tappning än vi hade tänkt från början. Det ligger på vårat ansvar att se till att trängsel och köbildning inte uppstår, säger Anton Stendahl.

Beroende på hur stort tryck det blir i besöksnäringen i sommar kommer mellan 15 och 20 personer att jobba på restaurangen. Målsättningen är att hålla öppet hela sommaren för att sedan fortsätta året runt med fredagar och lördagar, samt en satsning på after work.

– Hantverkare har berättat att det var här de träffade sin fru. Jag hoppas att folk kommer hit och pratar minnen, och kanske skapar nya, säger Philip Wiman.

Fakta

Antons favoritmat på tallriken: Jag kan gilla en grillad biff, där är jag matmässigt. En god köttbit är gott när man vill gå ut och äta, hemma äter vi inte så mycket kött.

Philips favoritdrink: Old fashioned, en superklassisk drink gjord på bourbonwhiskey, Angostura bitter, apelsinskal, socker och is.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!