Klimatomställningen för flyget bromsas inte av pandemin

Pandemin har inte bromsat klimatomställningen för flygbranschen, snarare tvärtom, menar Fredrik Kämpfe på Transportföretagen flyg. Arbetet med att göra Visby till första destination för elflyg år 2026 fortskrider.

Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen flyg, säger att pandemins effekter på flygbranschen inte hindrar klimatomställningen.

Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen flyg, säger att pandemins effekter på flygbranschen inte hindrar klimatomställningen.

Foto: Cecilia Thomsson

Visby2021-06-14 06:05

Coronapandemin har lamslagit flygbranschen, men trots det har Gotland under hela det gångna året haft flygförbindelse med fastlandet, om än i mycket mindre skala än normalt. Trafikströmmarna börjar nu så smått öka igen, en ökning som märks även på Visby flygplats.

– Det kommer att ta tid innan vi är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin, men alla prognoser pekar mot att vi kommer dit igen, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för Transportföretagen flyg.

Trots ekonomiska förluster har inte takten i klimatomställningen avtagit.

– Tvärtom. Jag tror pandemin har belyst hur viktig flygtransporten är för hela landet. Även om vissa möten självklart kommer att fortsätta vara på distans framöver behöver vi mötas fysiskt.

Målet är att svenskt inrikesflyg ska vara fossilfritt år 2030 och allt flyg som lyfter från svenska flygplatser ska vara fossilfritt år 2045. Det är ambitiösa, men realistiska mål, anser Fredrik Kämpfe.

– Biobränsle, helst inhemskt producerad, är en stor del av omställningen. Man ser exempelvis över möjligheterna att använda avfallet från skogsindustrin.Vi har elektrifieringen av flyget, och Airbus jobbar för att 2035 ha ett vätgasdrivet flygplan.

Svenska företaget Heart Aerospace konstruerar just nu ett elflyg med plats för 19 passagerare. Om fem år ska planet certifieras och innan år 2030 tror Fredrik Kämpfe att elflyget kan användas inom reguljär kortdistanstrafik. I ett första steg kommer planet ha en räckvidd på 40 mil, för att sedan utökas i takt med den tekniska utvecklingen. Det finns goda förutsättningar att den första sträckan som trafikeras med elflyg i Sverige blir Visby-Stockholm.

– Heart Aerospace ligger bra till och kan bli först i världen med ett elektriskt flygplan för regional trafik. Med flygplanets första räckvidd når man stora delar av södra Sverige, delar av Baltikum och norra Polen från Visby. När räckvidden sedan ökar kan flygplanen trafikera exempelvis Visby-Malmö eller Visby-Köpenhamn, säger Fredrik Kämpfe.

Förutom vinningar för klimatet går ett elflyg betydligt tystare än de flygplan som används i dag. Visby flygplats har redan gjort vissa investeringar för att anpassa flygplatsen för elflyg.

– Vi är redo för elflyget när det kommer. Anpassningar pågår redan, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef på Visby Airport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!