Det är inte första gången Björn Bertofts miljöseglare skymtas i Visbys gästhamn. 2018 stannade han här på sin resa mellan Oslo och Stockholm, den gången var målet att visa hur bra det faktiskt går att segla helt och hållet fossilfritt.
– Min generation har haft kul men inte tänkt på konsekvenserna. Jag är skyldig mina barn att ställa om till ett klimatsmart liv och det här är ett sätt att visa att det går att göra med ganska små medel, sa han då i en intervju.
I år har fler punkter lagts till på listan med mål, bland annat ska resan från Stockholm till Oslo ske så fritt från avfall som möjligt.
– Det handlar mycket om att ändra på sina vanor och kanske vara lite jobbig ibland. Nästan allt avfall kommer med maten vi köper i affären, det mesta är ju inplastat, säger Björn Bertoft.
Med som hjälp på resan har han hawaiianskan Guri Bigham. Hon har ett djupgående intresse för det miljövänliga och ger gärna ett och annat tips:
– Står jag i charkdisken ber jag om att få osten packad i en egen behållare istället för butikens plast, ofta går det bra men ibland kan det bli krångligt.
Båten är en ombyggd Smaragd, den gamla dieselmotorn har lämnat plats för en elmotor vars batterier laddas upp under segling. I aktern står två kompostlådor med varsin örtodling och nere i köket finns en och annan klimatsmart lösning.
– Vi har inte fått in ett eldrivet kök ännu, vi undersöker vilken batterikapacitet vi behöver för det. Men vi försöker minimera användandet av spritköket genom exempelvis en kokpåse, säger Guri Bigham och visar upp något som ser ut som en huvudkudde.
– Här i lägger vi maten efter att den kokats upp på spritköket. Det fungerar ungefär som en termos, värmen hålls kvar och maten fortsätter tillagas utan att vi tillför värme.
Under den drygt 2 000 sjömil långa seglatsen görs också en och annan kappsegling, då byts Björn och Guri ut mot ett helkvinnligt racing-team. Gotland runt seglades inofficiellt i dagarna och näst på schemat står Tjörn runt.
– Jag och Guri ansvarar för att transportera båten mellan tävlingarna. Och då passar vi såklart på att göra lite utflykter också. Under tiden vi varit på Gotland har vi besökt några gårdar runt om på ön, både för att fylla på proviant direkt från tillverkarna men också för att lära oss mer om hållbar matproduktion, berättar Björn Bertoft.
För den nyfikne går resan att följa på www.100sunwindwater.com.