Hösten 2015 blåste klockan högst upp i Donnerska huset sönder. Ett drygt år senare bestämde sig Region Gotlands fastighetsförvaltning att renovera klockan och åter få den i bruk. Finmekanikern, läraren och klockexperten Robert Merk, med egen verkstad i Visby, anlitades för renoveringen.
– Själva urverket var egentligen inte så svårt att renovera. Det gjorde jag nog på ett halvår eller så. Först när det var klart fick jag en förfrågan om att även fortsätta med visarna som ju hade blåst av, säger Robert Merk.
Det var ett jobb som skulle komma att ta många år att färdigställa. Flera olika varianter av visare har prövats under nocken på Donnerska huset och plåtslagare från hela ön har försökt utforma visare som inte är för tunga, eller för sköra.
– Det har varit ett arbete under många år. Vikten måste vara perfekt balanserad för att visarna ska fungera. Vi fick pröva oss fram och det tog sin tid, konstaterar Robert Merk.
Sommaren 2023 var urverk och visare färdigrenoverade. Robert Merk hoppades då även att slagverket skulle få ljuda varje hel och halvtimme, precis som den gjort sedan 1911. Men det skulle dock inte dröja länge förrän allmänheten klagade över ljudet.
– Någon kom in på Turistbyrån som ligger på bottenplan i huset och tyckte det lät för högt från slagverket, säger han.
Ironiskt nog hade man inför återstartandet av klockan också putsat upp slagverket som nu sitter blankpolerad på taket till huset.
– Det går inte att koppla bort slagverket under natten eller så. Antingen är den alltid igång eller inte alls. Så jag har fått koppla ur den, säger Robert Merk, som dock drog igång slagverket ytterligare en gång:
– Jag satte igång den i mellandagarna igen för att den skulle få ringa in det nya året och så vidare. Men nu har det kommit in klagomål igen och jag har fått stänga av den.
Johan Andersson, som är enhetschef på fastighetsservice vid Region Gotland är bekant med klockan och problematiken. Han förklarar att personen som klagat på klockans ringning faktiskt har rätt i sak.
– Det finns ett gammalt miljö- och hälsoärende gällande klockan. Där beslutades det att den störde omgivningen och därför har man inte haft slagverket igång, inte ens innan klockan började renoveras, säger han.
Men varför har man då lagt resurser på att rusta upp slagverket också?
– Det har att göra med att fastigheten ska skötas om och det kan ju alltid komma nya beslut som säger att den ska ljuda. Gamla grejer kräver ju också viss omvårdnad, annars kommer de aldrig fungera igen.
Johan Andersson säger att han har full förståelse för Robert Merk och andra som önskar att klockan ska få ljuda varje hel-och halvtimme. Men att det helt enkelt inte är möjligt just nu.
Robert Merk tycker det är beklagligt att man lagt ned flera år av restaurering, men nu väljer att inte använda sig av den klockan.
– Det är tråkigt, det är det verkligen. Men jag gör bara som jag blir tillsagd och då får den vara tyst tillsvidare.
Känns det som en långsiktig lösning att ha slagverket urkopplat?
– Nej, jag tycker att det ska gå så länge den fungerar. Det har den ju gjort i all tid innan.
Även om klockan högst upp i Donnerska huset inte låter så håller den nu tiden och kommer så att göra en lång tid framöver.
– Ja, nu går den i minst 100 år till, säger Robert Merk.