– Det är så jävla dåligt! utbrister Ilse Bingström när Helagotland träffar henne i Palissaderna.
Palissaderna är parken i Visby som sträcker sig från ringmurens södra del. Det är ett lummigt grönområde med slingrande gångstråk och ett vattenfall som rinner genom parken ner till havet. I en något avlägsen del av parken, på en nedsänkt gräsplätt, står tre vita skulpturer, som få verkar känna till.
Skulpturerna i fråga utgör en minnesplats för de gotlänningar som tjänstgjort utomlands. Det är Fredsbaskrarna Gotland/Svenska Veteranförbundet som tillsammans med Region Gotland står bakom monumentet. Men den förkunskapen krävs av den som besöker platsen, för ingenstans syns någon skylt eller plakett som berättar om monumentet.
Kalle Feldt och Ilse Bingström var på Gotland för två år sedan och bestämde sig då för att göra ett besök till minnesplatsen. Det var strax efter invigningen som hölls i början av juli 2022.
– Det var jättesvårt att ens hitta hit. När vi väl gjorde det, så fanns heller ingen skylt eller plakett som berättade vad minnesplatsen betydde. Men eftersom det var så nära inpå att invigningen, antog jag att man var på väg att sätta upp en skylt, men inte hunnit, säger Kalle Feldt.
Nu, två somrar senare, befinner sig Kalle och Ilse i Palissaderna återigen för att besöka minnesplatsen. Till sin förvåning finns fortfarande ingen information. Ett ungt par passerar förbi minnesplatsen. Ilse pekar på monumentet och ropar till dem:
– Vet ni vad det här är för något?
– Nej… vi såg ingen skylt, så vi har ingen aning, svarar paret.
Kalle Feldt, som är med i Fredsbaskrarna Skåne och tjänstgjort utomlands på Sinaihalvön, har besökt flera av Sveriges Veteransförbunds minnesmonument runt om i landet. Han tycker att minnesplatsen i Palissaderna inte fyller något syfte.
– Om man inte ordnar någon information till en sådan här typ av plats, då är det ju helt bortkastat. Det gör mig ledsen, säger han.
Han pekar ut flera ställen på skulpturerna där klotter och stora hål tydligt syns.
– Det är ju förnedrande att det ser ut såhär. Men det blir väl tyvärr så när folk inte förstår platsens syfte, säger han.
Peter Enström, från Fredsbaskrarna Gotland/Sveriges Veteranförbund, har varit delaktig i uppförandet av minnesplatsen sedan Region Gotland beslutade att verkställa den 2019. Han känner till problemen gällande klotter och klagomål från besökare.
– Den här minnesplatsen har blivit lite av ett sorgebarn, säger Peter Enström.
Han fortsätter med att berätta hur många hört av sig och uttryckt sitt missnöje, framför allt kring att det inte finns någon information på plats. Men åtgärder är nu på gång.
– Från början tyckte vi inte att det behövdes, men vi har nu förstått att önskemålet finns. Vi har beställt en skylt och hoppas sätta upp den i nästa vecka, säger Peter Enström.
Att en skylt till minnesplatsen är på gång tycker Ilse Bingström och Kalle Feldt är på tiden, trots att de båda anser att det är synd att den funnits så länge utan att folk har förstått vad platsen representerar.
– Jag blir väldigt upprörd. De här minnesplatserna är viktiga både för allmänheten men också för alla gamla FN-soldater att ha som samlingsplats, säger Ilse Bingström.