Kockelever lagade påskbuffé till hemlösa

Under tisdagen och onsdagen gick ugnarna varma i storköket på Wisbygymnasiet. På plats fanns eleverna på vuxenutbildningens kockutbildning, med uppdraget att laga en stor mängd påskmat till de hemlösa på Birkagården. ”Vi är otroligt tacksamma”, säger diakonen Michaela Kratz.

55 portioner mat lagades av vuxenutbildningens kockutbildning, varav 40 skänktes till Birkagården.

55 portioner mat lagades av vuxenutbildningens kockutbildning, varav 40 skänktes till Birkagården.

Foto: Albin Jakobsson

Visby2024-04-04 12:30

På tisdagsmorgonen inleddes matlagandet i köket på Wisbygymnasiet, där skolans restaurang- och livsmedelselever vanligtvis håller till.

När Helagotland hälsade på under onsdagsförmiddagen var matlagningen inne i sin slutfas. Eleverna som går ordinarie kockutbildning på vuxenutbildningen, samt de som kombinerar kockutbildningen med svenska, var på plats.

undefined
Jeanette Jussila, kocklärare på vuxenutbildningen, tycker det känns väldigt bra att kunna hjälpa de hemlösa med mat.

– I går (tisdag) höll vi på i sex timmar och i dag har det mest handlat om att färdigställa allt, säger Jeanette Jussila, kocklärare på vuxenutbildningen.

undefined
”Maten måste ju ätas upp, så det var därför vi hörde av oss till Birkagården och tänkte att vi kunde skänka maten dit”, berättar Jeanette Jussila.

Eleverna är just nu i en fas under sin utbildning där de lär sig att arbeta i större kök och göra mat i större proportioner. Därmed är det mycket mat som lagas, och inget är tänkt att gå till spillo. Man tog därför beslutet att maten skulle skänkas till natthärbärget Birkagården och dagverksamheten Ansgar, som ligger i Birkagårdens källare.

– Vi förenade de här utbildningsdagarna med att göra något bra. Maten måste ju ätas upp, så det var därför vi hörde av oss till Birkagården och tänkte att vi kunde skänka maten dit, säger Jeanette Jussila.

undefined
Flera backar fylldes med påskmat som sedan fick avnjutas på Birkagården.

På menyn var påskmat i fokus, med lamm, potatis, ägg, lax och mycket mer.

– Det kanske inte blev den mest traditionella påskmiddagen, men vi har ändå tänkt att det ska vara temat. Sen hade vi mycket mat i frysarna som vi plockat av, så att eleverna fick tänka till lite vad de kan göra med redan befintliga saker i frysen, säger Jeanette Jussila.

undefined
”Känns väldigt bra att kunna hjälpa folk som har det svårt”, säger kockeleven Albin Bohman, som börjar närma sig slutet på sin utbildning på vuxenutbildningen.

Totalt lagades cirka 55 portioner, där Birkagården fick 40 av dem och resten åts upp av eleverna och lärarna. Albin Bohman är en av eleverna som stod för matlagningen.

– Det känns väldigt bra att det vi gör kommer till nytta. Det gick ju till personer som inte alltid har tillgång till mat och det känns väldigt bra att kunna hjälpa folk som har det svårt. 

undefined
Både Jeanette Jussila och Albin Bohman fick själva en portion av maten som de lagat.

Vid lunchtid var Michaela Kratz, diakon i Visby domkyrkoförsamling och ansvarig för dagverksamheten Ansgar, samt Nalle Sandell, kock som lagar mat på samma ställe, på plats för att hämta upp de många backarna med mat.

– Vi är otroligt tacksamma. Det här är riktig lyxmat. Det betyder jättemycket för de hemlösa att få all den här maten. Många av dem har sagt till oss att de inte hade klarat av den här månaden om det inte var för maten som vi kan erbjuda. De är jättetacksamma för detta, säger Michaela Kratz.

undefined
Michaela Kratz och Nalle Sandell, båda verksamma på natthärbärget Birkagården och dagverksamheten Ansgar, var och hämtade de många backarna påskmat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!