Kockutbildning med yrkeshögskolestatus

En kockutbildning som ger 200 yrkeshögskolepoäng kan starta på Gotland nästa höst.

Visby2010-09-18 04:00

- I dag saknas det kockar med eftergymnasial utbildning som också kan stå vid spisen.

Det säger Mathias Cöster vid högskolan på Gotland. Tillsammans planerar Hgo, Gotlands krögarförening, och Hansa utbildning AB för starten av en statsbidragsfinansierad eftergymnasial kockutbildning på ön.
Flera av landets bästa restauranger, krögare och kockar finns i krogtäta Visby och på Gotland. För att säkerställa återväxten av kvalificerade kockar och krögare, på Gotland och i Sverige, behövs kvalificerad yrkesutbildning. Ansökan är inlämnad till Myndigheten för yrkeshögskolan. Myndigheten bildades för ett år sedan med syfte att erbjuda yrkeshögskoleutbildningar som ska leda till ett jobb.
Pia Enochsson, generaldirektör vid Myndigheten, konstaterar att konjunkturerna har börjat vända uppåt och arbetslivets behov av nyanställningar ökar.
- Nu är det viktigare än någonsin att matchningen mellan utbildningsutbud och arbetslivets efterfrågan fungerar väl.
Går allt enligt planerna kan en ettårig gotländsk yrkeshögskoleutbildning till kock starta höstterminen 2011 med 30 utbildningsplatser.
Den blir eftergymnasial, studiemedelsberättigad och ger eleverna examen med 200 yrkeshögskolepoäng.
- Vi har nationell brist på duktigt yrkesfolk och vill utbilda motiverade killar och tjejer att bli duktiga i hantverket kock och krögare, säger Claes Jonsson som är ordförande i krögarföreningen med ett 70-tal medlemmar på ön.
En stor del av studierna kommer att ske genom handledd verksamhet och lärande i arbete. Teoretiska block, bland annat i ekonomi, är tänkt att genomföras vid Hgo.
- Utbildningen bygger mycket på praktik på krogarna. Godkända handledare på Gotlandskrogarna tar hand om eleverna enligt en faddermodell, förklarar Claes Jonsson.
Han slår fast att efterfrågan på bra kockar är stor under högsäsong på Gotland och vinterorter typ Åre samt storstäder över hela världen året runt
Donners brunn med krögarprofil och Kulinariska Gotlands ordförande Bosse Nilsson gläds åt att Gotland sticker ut hakan i krogsverige.
- Jag har pratat om det i 15 år och ser fram mot att stå i köket och lära eleverna det jag kan av krögartänkande och värderingar som stolta yrkesmänniskor. Nu ska vi leta efter ett kök med restaurangplatser för att få avsättning för det vi lagar, tillämpa det vi vill lära ut och få gästernas omdömen, säger han.

Kulinarisk kock och måltidskreatör, Örebro universitet
Food and beverage, Stockholm
kvalificerad restaurangkock, Göteborg
Gastronomi för yrkeskockar, Sotenäs
Gastronomisk kock, Akademi Båstad
Gastronomiprogrammet, högskolan Kristianstad
Gastronomiprogrammet Kreativ matlagning, Umeå universitet
Gastronomiprogrammet Kök, Umeå universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!