Köerna minskar: Så lång är väntan för olika operationer

På mindre än ett år har köerna till planerade operationer minskat rejält på Visby lasarett. Till antalet väntar i dag flest gotlänningar på nya knän.

Visby lasarett har minskat sina operationsköer. Fler operationssalar och bra kompetent personal lyfts fram som viktiga orsaker av enhetscheferna Li Ljungberg och Rebecca Lagercrantz.

Visby lasarett har minskat sina operationsköer. Fler operationssalar och bra kompetent personal lyfts fram som viktiga orsaker av enhetscheferna Li Ljungberg och Rebecca Lagercrantz.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-12-05 05:30

I februari i år väntade 1 171 patienter på operation inom samtliga medicinska specialiteter vid Visby lasarett. Nästan hälften, 449 av dem, väntade på en planerad ortopedisk operation. Vissa dagar fanns lediga tider i operationssalarna, men bristen på personal gjorde att de ibland ändå stod tomma. 

I dag har antalet i kö till ortopedisk operation minskat till 360, en rejäl förbättring. Anledningarna är flera.

– Vi har fler salar igång nu än för ett år sedan, säger Li Ljungberg, tillsammans med Rebecca Lagercrantz enhetschef för operation, och berättar att man i dag lyckas bemanna fem operationssalar – att jämföra med tre när bemanningsläget var som sämst.

undefined
Visby lasarett har minskat sina operationsköer. Fler operationssalar och bra kompetent personal lyfts fram som viktiga orsaker av enhetscheferna Li Ljungberg och Rebecca Lagercrantz.

Av de ortopediska operationerna väntar flest gotlänningar på nya knän, i dag 85 personer att jämföra med 97 i februari. För ny höftled och fotoperation väntar vardera 37 i kö, att jämföra med 49 respektive 66 i februari.

Att köerna har kunnat kortas beror förutom på personalläget också på att Visby lasarett har jobbat effektivt med dagoperationer. För att svara upp mot vårdgarantin, läkarkontakt inom 90 dagar, har man även erbjudit patienter i kö att bli opererade på fastlandet.

– Av dem har faktiskt ganska många tackat nej, för att man vill ha sin operation gjord här på Visby lasarett. Det är positivt, men ställer också krav på oss, säger tillgänglighetssamordnare Anna Andersson och berättar att den trenden syns över hela landet – få är villiga att resa långt för att vinna tid i väntan på en planerad operation.

undefined
Anna Andersson är tillgänglighetssamordnare och kan berätta om rejält minskade köer till flera av de vanligare planerade operationerna.

I februari i år klarade Visby lasarett att nå vårdgarantins krav för 56 procent av ortopedpatienterna. I dag har den siffran stigit till 62,4 procent.

– Tittar vi på alla specialiteter, som ögon, gynekologi, öron och hals hade vi nu i oktober 78 procent som nådde vårdgarantin. Där är vi bland de bästa i Sverige, säger Anna Andersson och berättar att snittet för riket ligger på 60 procent.

Hon menar att man då måste väga in det unika ö-läge som ställer större krav på Visby lasaretts personal än på andra sjukhus i landet. Att lasarettet också är ett akutsjukhus gör att man ständigt måste prioritera, och ibland ställa in en planerad operation för att hjälpa den som måste opereras akut.

– Vi har utnyttjat vår litenhet och samordnat våra resurser. Ibland måste man som personal klappa sig på axeln. Vi jobbar verkligen på, med de resurser vi har, säger Anna Andersson.

undefined
Att man lyckats bemanna fem operationssalar, och dessutom infört dagoperationer ett par dagar i veckan, menar enhetscheferna Li Ljungberg och Rebecca Lagercrantz har gett positivt resultat.

Rebecca Lagercrantz är själv operationssköterska i botten. Hon ångrar inte flytten till Gotland 2017. I dag är hon enhetschef och hyllar personalens betydelse för att köerna till operation på Visby lasarett har kunnat kortas. Hon vill själv vara delaktig i vardagen, och är ibland med vid operationer.

– Jag vill behålla min kompetens. Charmen med det här stället, och det som är vår styrka, är att vår personal är unik i sin kompetens, säger hon och berättar att ingreppen som ska utföras i operationssalarna varierar enormt.

Byte av en höftled kan följas av en bukoperation, någon som skadat sig i en halkolycka, eller ett plötsligt kejsarsnitt.

– Den bredd som mina medarbetare har är jag väldigt stolt över, säger Rebecca Lagercrantz.

undefined
Li Ljungberg och Rebecca Lagercrantz lyfter fram den unika kompetens som de 56 anställda på operationsavdelningen har. Ö-läget gör att de måste kunna klara av det mesta.

Målet framåt är att hitta ett stabilt läge och fortsätta att beta av kön, som ständigt fylls med nya patienter. Särskilt dagar med extrem halka, som nu i slutet av november, då frakturer från fallolyckor som måste opereras ökade markant. 

Att sjukhuset fortsatt har ett tillräckligt stort antal vårdplatser är en förutsättning för de planerade operationerna, liksom att man både lyckas behålla och hitta ny personal med den höga kompetens som krävs.

Just nu har två blivande operationssköterskor och en anestesisköterska varsin utbildningstjänst. Sådan egen rekrytering är ett sätt att lösa bemanningen, och att minska behovet av hyrpersonal.

– Vi klarar oss inte utan våra bemanningssköterskor, men vi har hittat rätt kompetens och de trivs och vill komma tillbaka. Att våra fasta medarbetare inte hela tiden behöver introducera nya är en framgångsfaktor, säger Rebecca Lagercrantz.

Rebecca Lagercrantz lyfter den fina teamkänsla hon menar finns, som hon hoppas leder till att de totalt 56 personer som i dag jobbar på operationsenheten ska stanna kvar. Att ha en patient i taget i gemensamt fokus, där varje operation är unik, menar hon gör varje dag på jobbet både spännande och lärorik.

– Vi har vakanser, men det ser bättre ut i dag än för ett år sedan. Det är vi jätteglada för. Att arbeta framåt med bemanningen är vår största utmaning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!