Kommunbidrag till kontorshotell

Delvis skattefinansierade Gotland interactive park, Gip, har vuxit till Science park Gotland. Förutom att bistå nya företagare ekonomiskt drivs kontorshotell, med jämförelsevis låga priser.Gustaf Hoffstedt (M) är kritisk till detta.- Kommunens inblandning snedvrider konkurrensen.

Kontorshotell. Verksamhetsledare Johan Zillén på nybildade Science park Gotland menar att man med hjälp av skattemdel i första hand hjälper studenter att starta företag och bli kvar på ön. Men man driver också kontorshotell i residenset på Strandgatan 1.foto: rolf jönsson

Kontorshotell. Verksamhetsledare Johan Zillén på nybildade Science park Gotland menar att man med hjälp av skattemdel i första hand hjälper studenter att starta företag och bli kvar på ön. Men man driver också kontorshotell i residenset på Strandgatan 1.foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-02-20 04:00
I går invigdes Science park Gotland i residenset på Strandgatan i Visby. Den ideella föreningen Gip, Gotland interaktive park, har vuxit till att omfatta även etablerade företagare. Nu huserar man i samma hus som landshövdingen, där länsstyrelsen tidigare hade en del av sina kontor.
Gip var från början "inkubator" åt elever vid högskolan som ville starta eget. Till låga priser erbjuds de allt från lokaler till affärsrådgivning. Förhoppningen är att företagen ska stanna på ön. Kommunen bidrar till finansieringen av detta med 1 350 000 kronor i år, 150 000 kronor mindre än förra året. Det finns en anställd verksamhetsledare och en administrativ tjänst på 40 procent.

Konkurrerar
Nybildade Science park hyr lokalerna av Statens fastighetsverk och erbjuder nu, förutom inkubatorsverksamheten, också kontorslokaler på öppna marknaden och konkurrerar med andra så kallade kontorshotell. Det handlar om allt från egna rum, tillfälliga eller varaktiga platser i kontorslandskap, och konferenslokaler.
- Vi driver i första hand inkubatorn och jobbar med att få kunskapen från högskolan att stanna kvar på ön. Vi är en ideell förening och tjänar inga pengar, menar Johan Zillén, verksamhetsledare för Science park.
- De lokaler vi har över hyr vi ut till företag som vi tror kan bidra till att skapa bästa möjliga miljö för att nystartade företag ska utvecklas.

Lägre hyra
Hyrorna uppges vara marknadsmässiga. Kvadratmeterhyran för ett kontor är 2 250 kronor per år, andra lösningar har olika prisklasser.
Det gör årshyran för ett rum på tio kvadratmeter minst 6 000 kronor lägre än för motsvarande yta i det privatägda kontorshotellet i närbelägna Donnerska huset. Där är kontorshyran 2 880 kronor per kvadratmeter och år. Företaget hyr fastigheten av Gotlands kommun.
- Jag vet att vi har förlorat hyresgäster på grund av att det är billigare på Science park. Konkurrens är bra på rätt premisser. Men vi kan inte sänka hyrorna, vi har nått vår smärtgräns, menar en av ägarna, Tom Leveau.

Valde residenset
När "Tillväxt Gotland" skulle flytta till nya lokaler tittade de på Donnerska huset, men valde residenset.
- Hyran var en av orsakerna. Donnerska huset gick tyvärr över vår betalningsförmåga. Det var också ett strategiskt beslut att flytta hit, vi är 15 små företag här och det finns mycket vi kan hämta från varandra, säger verksamhetsledaren Tiina Mykkänen.
Kommunalrådet Gustaf Hoffstedt (M) är kritisk till att kommunen bidrar till verksamheten på Science park.
- Så fort skattemedel finns med blir det snedvriden konkurrens. Kommunen ska inte ägna sig åt näringsverksamhet. Det här skulle kunna vara ett privat initiativ i stället.

Gip startade år 2000 som ett utvecklingsprojekt med syfte att hjälpa framför allt studenter att etablera sig som företagare
2004 gjordes Gip till en ideell förening av Gotlands kommun, Högskolan på Gotland, Svenska spel, Geab och Rederi AB Gotland
1 februari 2010 blev Gip "Science park Gotland" och flyttade till nya lokaler
Gotlands kommun bidrar med 1 350 000 kronor
Högskolan betalar 250 000 kronor, cirka 400 000 kronor kommer från EU - regionala utvecklingsfonden -  och Innovationsbron AB står för 200 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!