Kommunen får skarp skolkritik

Skolinspektionen är mycket kritisk till hur Gotlands kommun handlagt och utrett 29 elever inför deras skolstart på särskolan.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-12-16 04:00

- Jag bedömer att särskolan på Gotland bedriver en mycket bra verksamhet, men det är viktigt att vi tar till oss av kritiken och att vi på alla punkter följer författningens krav, säger Peter Molin, skoldirektör.

Skolinspektionen har granskat ett urval av Gotlands kommuns utredningar inför mottagande i den obligatoriska särskolan. De granskade utredningarna rör de nära 30 elever som i dag går i kommunens särskola.


Inte muntert
Det är ingen munter läsning för kommunens del. Granskningen visar nämligen att flertalet av utredningarna har så allvarliga brister att de inte räcker för de bedömningar som kommunen måste göra innan ett barn börjar i särskolan. Därför kräver nu Skolinspektionen att kommunen gör nya utredningar eller kompletterar underlaget samt fattar nya beslut i respektive ärende. Kommunen måste också gå igenom alla sina övriga utredningar om elever som i dag går i särskolan. Skolinspektionen gör dock ingen bedömning av om någon elev är felaktigt mottagen i särskolan. Den bedömningen måste kommunen själv göra.


"Se över rutiner"
Skolinspektionen har uppmanat kommunen att kontakta de berörda elevernas vårdnadshavare så fort som möjligt och informera om hur man kommer att agera med anledning av kritiken.

Håkan Edlund är särskolechef på Gotland. Han säger att man nu tänker se över alla inskrivningskrav och göra de förbättringar som krävs.

- Vi kommer att kontakta alla vårdnadshavare för att informera om Skolinspektionens beslut och hur vi tänker arbeta med frågan, säger Håkan Edlund.

Han säger också att det inte har skett någon inskrivning utan att vårdnadshavarna varit delaktiga under hela utredningsarbetet.

- De har godkänt inskrivningarna, säger Håkan Edlund.

Skoldirektör Peter Molin poängterar också att inför en inskrivning i särskolan görs fyra olika utredningar. De gäller pedagogiska, medicinska, psykologiska och sociala områden.

- Under tiden i särskolan görs kontinuerliga utredningar för att följa upp beslutet om inskrivning. Om det vid en sådan utredning bedöms att man har förmågan att uppnå kunskapsmålen i grundskolan och gymnasieskola görs en utredning.

Senast den 27 januari ska kommunen redovisa en plan för hur bristerna ska åtgärdas. Och i juni måste man ha rättat till bristerna och även beskriva hur man fortsättningen ska se till att mottagande i särskolan är rättssäkert för barnen.

Gotlands kommun är en av åtta kommuner som Skolinspektionen i dag kritiserar för brister i mottagande i särskolan. Skolinspektionen har tidigare utrett och kritiserat 22 kommuner. Totalt ingår 30 kommuner i tillsynen.

Särskolan är till för barn som har en utvecklingsstörning och inte kan nå upp till kunskapsmålen i den vanliga grundskolan.

Barn med autism eller betydande begåvningsmässigt funktionshinder på grund av hjärnskada har också rätt att gå i särskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!