Kommunen får svidande alkoholkritik

En handfull krogar sålde alkohol för över åtta miljoner kronor vardera förra året.Samtidigt kritiseras kommunen för hur man sköter alkohollagen.

Visby2010-05-19 04:00
På Gotland ligger krogarna tätt. Det vittnar inte minst alla serveringstillstånd när det gäller alkohol om. Bara i år har 18 nya alkoholtillstånd delats ut. Det innebär att sammanlagt 182 har krogar serveringstillstånd på ön.

Åtta miljoner
Tillstånden innebär också pengar för Gotlands kommun. Att ansöka om alkoholtillstånd kostar 9 000 kronor. Dessutom tillkommer en årlig avgift. Och ju mer pengar man omsätter, desto mer pengar kostar det att ha kvar sina tillstånd.
- Det stämmer. Kommer man över en viss årlig omsättning kostar det mer, säger Bo Hemph, alkohol- och tobakshandläggare på Gotlands kommun.
Han berättar att det finns en handfull krogar på Gotland som säljer alkohol för över åtta miljoner kronor om året.
För dem kostar en inspektion då runt 15 000 kronor.

228 inspektioner
I och med alla tillstånd tillkommer också ännu fler tillsyner. Liksom förra året har Gotlands kommun anställt fyra personer på heltid för att kunna utföra tillsyner. Förra året genomfördes 228 inspektioner på öns krogar.
Minst lika många ska genomföras i år.
Nu har länsstyrelsen gjort en tillsyn av hur kommunen sköter sitt uppdrag. Och det är svidande kritik som kommunen får ta emot.
Framförallt gäller kritiken vissa tillsyns- och tillståndssituationer.
Länsstyrelsen har uppmärksammat att framförallt en krog haft så kallad champagnesprutning och att fulla serverats alkohol. Flera gånger har polisen tagit om hand om berusade personer just från den krogen och länsstyrelsen menar att det finns flera skäl till varför kommunen borde ha ifrågasatt tillståndet.

Berusad skådespelare
Att berusade personer serveras alkohol händer ofta. Så förra sommaren anlitade kommunen en skådespelare, som låtsades vara full på krogarna för att se om han blev serverad. I vissa fall blev han det, andra inte.
Ändå drog inte kommunen in tillstånd för några av krogarna.
I ett fall ville Bo Hemph och hans kollegor att en krog skulle bli av med sitt tillstånd. Men det motsatte sig kommunstyrelsen och gav bara krogen en varning.
- Så funkar det i den här världen. Det finns ett visst tolkningsutrymme i lagen och kommunstyrelsen har gjort en annan tolkning än oss, säger Bo Hemph.

Krogägare
Länsstyrelsen anser vidare i sin kritik att kommunen måste vara mer noggrann när de undersöker vem som ska öppna krog och söker tillstånd. De ger ett exempel med en Visbykrog där länsstyrelsen anser att krogägaren skulle ha fått negativt besked.
- Vi har fått kritik och vi ska förbättra oss. Men vi har gjort många bra saker också. Det får man inte glömma, säger Bo Hemph och syftar främst på den ökande mängden tillsyner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!