Kommunen skyldig läkarna 8,9 miljoner
Gotlands kommun har en jourskuld till 160 gotländska läkare på 8,9 miljoner. För fyra av läkarna överstiger jourkompskulden de lagstadgade 200 timmarna. Nu begär Gotlands läkarförening skadestånd för detta.
Foto: Rolf Jönsson
Kommunens samlade jourkompskuld till läkarna är 21 251 timmar, vilket är ungefär detsamma som 12 heltidstjänster. Skulle jourkompen betalas ut i pengar motsvarar det 8,9 miljoner kronor.
- Det är inte någon anmärkningsvärd summa, men det är inte bra att några ligger över 200 timmar, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.
Har ni råd att betala skulden?
- Vi måste betala ut det, men inte allt på en gång eftersom regelverkat säger att man får ha ett sparat saldo på 200 timmar. Det kan också tas ut i planerad ledighet.
Men det är inte alltid så lätt eftersom det är brist på läkare. Den läkare med mest tid innestående, 1 690 timmar, är dessutom svår att ersätta eftersom han har specialistkompetens. En jourtimme nattetid ger dessutom två timmar i jourkomp.
Nu pågår ett arbete med att förändra jourverksamheten. En ny förhandling med Gotlands läkarförening äger rum i nästa vecka.
Tidig pension
Ordföranden för Gotlands läkarförening, Regina Göbel, tycker att kommunen ska fundera på individuella planer för att kompensera läkarna.
- Det är till exempel tänkbart att någon som är nära pensionering kanske går i pension lite tidigare och på så sätt kan avverka en del av jourkompberget, säger hon till Radio Gotland.
För att jourkompberget ska kunna minskas menar Regina Göbel att bemanningen måste vara tillräcklig. Kommunen måste satsa på rekrytering och på att behålla de anställda.
Att läkarna har mycket innestående jourkomp är inget nytt. Exempelvis år 2001 var antalet timmar över 30 000, men sen dess har lönerna, och kostnaderna för kommunen, gått upp.
- Detta är också en patientsäkerhetsfråga eftersom läkarna kan bli uttröttade när de haft jour i flera nätter, menar Regina Göbel.
Fler klagomål
Ordföranden för patientnämnden på Gotland, Bengt Hallgren, ser också en koppling mellan ökad arbetsbelastning och försämrad patientsäkerhet. Patientnämnden har märkt att klagomålen blir fler när det dras ner inom sjukvården.
- När sjukvården i Stockholm sparade utökades patientnämnden med två tjänster. Vi har i flera år begärt att få utöka vår halvtidstjänst till åtminstone en heltid för att hinna med alla ärenden. Nu kommer vi i stället att minska telefontiden från två timmar fem dagar i veckan till tre dagar, säger Bengt Hallgren.
Han tycker också att det är bra att de som planerar den gotländska sjukvården börjat sammanträffa med patientnämnden för diskussioner.
- Vi hade ett möte med sjukvården för ett år sedan och ska ha ett i sommar. Då ska vi bland annat diskutera patienternas säkerhet inom vården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!