Kommunjuristen kritiserar att stiftelsen fick uppdraget
Konsultuppdraget som kommunen har tecknat med Socialetiska institutet Theobalt, en stiftelse som inte godkänts av länsstyrelsen och som saknar F-skatt, möter nu kritik från kommunjuristen Patrik Pettersson.
Foto: Henrik Radhe
Varför har kommunen inte kollat upp stiftelsen innan de tecknade avtal?
- Lennart Koskinen och Inger Harlevi är ju kända personer och har de hävdat att det finns en legitim stiftelse så har kanske kommunens företrädare haft anledning att tro att det förhåller sig så. Sedan kan man säga att det räcker inte - av en kommun måste man kunna kräva att man utreder vem det är man gör affärer med.
Vad betyder det i praktiken att stiftelsen inte är registrerad?
- Om det inte är en existerande juridisk person, som inte heller har F-skatt, då uppstår någon form av anställningsförhållande. Då har man anställt Harlevi och Koskinen. Det vore intressant att ta reda på vad Anders Wejryd, ärkebiskopen, anser om det, säger Patrik Pettersson.
Biskop Lennart Koskinen, som är ordförande i stiftelsen Socialetiska institutet Theobalt, säger sig inte känna till att stiftelsen blivit underkänd av länsstyrelsen i Stockholm.
- Vi har hela tiden agerat utifrån att allt har varit klart. Vi har lämnat in stiftelseurkund och stadgar till länsstyrelsen, och sedan har vi inte hört något mera.
Upprörd
Lennart Koskinen är märkbart upprörd över vad han upplever som en smutskastning av honom och Inger Harlevi.
- Jag har inte haft något att göra med den här upphandlingen och jag har inga ekonomiska intressen i den. Men det är precis vad man anklagar mig för. Jag har satsat pengar i en ideell stiftelse som är icke-vinstdrivande, just för att det inte ska finnas några misstankar om personlig vinning. De här skriverierna riskerar att sabotera hela projektet, vilket vore oerhört tråkigt för Gotland.
I juli 2007 arrangerade Socialetiska institutet Theobalt konferensen Baltic Sea Convention. Det ekonomiska resultatet var skulder på 597 340 kronor. Gotlands kommun gick in med 286 300 kronor i stöd och Sparbanksstiftelsen Alfa bidrog med 200 000.
Det ekonomiska underskottet berodde enligt redovisningen på att man hade för få betalande deltagare.
- Vi finansierar projektet, vi finansierar inte stiftelsen som sådan. I det här fallet var Gotlands kommun och Sida med, finansiärer som vi bedömer som trovärdiga. Det är mer det vi tittar på, säger Sparbanksstiftelsen Alfas vd Tommy Hjalmarsson.
I Sparbanksstiftelsens stadgar står att "den verksamhet som i projektets inledning var i behov av bidrag efter projekttidens slut bör vara självbärande".
- Tanken är att de projekt vi stöder sedan ska stå på egna ben och bära sig själva. Men det har inte det här projektet kunnat göra.
Skulle ni gå in och stödja ett nytt projekt som Socialetiska institutet står bakom?
- Det är en hypotetisk fråga. Frågan har ju ett självskrivet svar - om det skulle komma in en ny förfrågan, då går man tillbaka och tittar på hur det har gått med det tidigare projektet och varför det inte gick bra, säger Tommy Hjalmarsson.
Stiftelsen Socialetiska institutet bildades 2006. Stiftarna är Inger Harlevi och Lennart Koskinen, som också utgör styrelsen.
Inger Harlevi har fått i konsultuppdrag av kommunen att göra en rapport om Gotland som nav i ett internationellt kultursamarbete mellan länderna i Östersjön. Avtalet är värt 150 000 kronor, varav kommunen ska stå för 90 000 kronor.
Inger Harlevi har fått i konsultuppdrag av kommunen att göra en rapport om Gotland som nav i ett internationellt kultursamarbete mellan länderna i Östersjön. Avtalet är värt 150 000 kronor, varav kommunen ska stå för 90 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!