Den längre av de två gång- och cykelvägarna går mellan Furulund och Stora Törnekvior och är 400–500 meter lång, medan den kortare är endast ett par hundra meter och går från Greta Arwidssons gata mot Follingboväg. Båda vägarna anlades för omkring fem år sedan, i samband med den stora exploateringen av A7-fältet, men belysning valde regionen att prioritera bort när de aktuella gång- och cykelvägarna färdigställdes.
– Beslutet som fattades då var att med tanke på att det ligger en cykelbana i närheten på Allégatan med belysning så bedömdes kostnaden för belysning även för denna cykelbana större än den uppskattade nyttan. För fem år sedan var inte heller den aktuella sträckan utpekad i Cykelplan 2015-2025, utan tillkom efter planens framtagande vilket också påverkade beslutet, skriver Therese Bendelin, avdelningschef på teknikförvaltningens park- och trafikavdelning, i ett mejl till Helagotland.
I nära anslutning till dessa gång- och cykelvägar ligger flera skolor, idrottsplatser samt Visbys enda ungdomsgård. Utöver det bor det numera tusentals människor i området.
– Många av de som vistas i området cyklar dagtid, men självklart önskar vi att det funnits utrymme att prioritera belysning för att öka tryggheten för de som använder gång- och cykelvägen, men så var inte fallet.
För en utomstående kan det nog låta lite märkligt att ni anlade cykelvägar som i princip bara ska användas när det är ljust?
– Bedömningen att inte belysa den aktuella cykelvägen har som sagt gjorts i relationen mellan kostnad och nytta. I nyttan har även invägts den påverkan belysningen har på djurliv och biologisk mångfald. För de som känner sig oroliga över att cykla där uppmanar jag att använde den närliggande upplysta cykelvägen.
De aktuella gång- och cykelvägarna har tidigare varit upp för diskussion på regionen sedan en gotlänning skrev ett medborgarförslag om att belysning borde sättas upp längs med vägarna. "En stor del av året är det väldigt mörkt och det känns otryggt att gå/cykla där", skrev förslagsställaren bland annat.
Tekniska nämnden hanterade medborgarförslaget i våras, och skriver i sitt svar bland annat att det under åren inkommit ett antal ärenden om belysning på de aktuella gång- och cykelvägarna. Man skriver även att teknikförvaltningen kommer att se över förutsättningarna för att anlägga belysning med "låg energiförbrukning och minimal påverkan på den biologiska mångfalden".
– Det kommer att genomföras en översyn av förutsättningarna för belysning i det aktuella området, men alla investeringar som görs kommer alltid att behöva ställas mot andra behov, skriver Therese Bendelin.
I svaret till medborgarförslaget står det att teknikförvaltningen inte detaljstuderat förutsättningarna för att anlägga belysning, men utifrån jämförbara projekt uppskattar man att kostnaden för projektering och anläggande till cirka en miljon kronor. Utöver det räknar man även med en årlig driftkostnad på cirka 20 000 kronor.
Man avslutar svaret med att konstatera att det i dagsläget inte finns någon avsatt budget eller tidsplan för de aktuella åtgärderna.