– Konkursen innebär ett stort ekonomiskt avbräck för oss. Jag vet inte hur vi ska reda upp det här, säger Niclas Ohlander.
Niclas Ohlander är skattmästare i Visby arbetareförening sedan 2016. Ungefär samtidigt som han tillträdde tjänsten byggdes lokalen som tidigare inrymt dansskola om till kontor, med Visbyark som hyresgäst.
– De ritade själva hur de ville ha kontoret, och vi byggde. Det gick på tre miljoner kronor, berättar Niclas Ohlander.
Arkitektkontoret finns på fastigheten Visby Stopet 11, som Visby arbetareförening köpte av konsul J.N. Kinberg 1892. Förutom de lokaler som Visbyark hyrt omfattar fastigheten även fem lägenheter och garage. Där finns även en möteslokal där föreningen har sina månadssammanträden, och som även hyrs ut till privata evenemang.
Visby arbetareförening har inga andra lån än det som togs i samband med ombyggnaden för Visbyark. När det i höstas var det dags att omförhandla lånet steg räntan. De stora problemen för föreningen kom dock först nu, när Visbyark försattes i konkurs.
Efter beslutet om konkurs sade Visby arbetareförening upp hyresavtalet, och har anmodat Visbyark att flytta. I mars ska arkitekterna ha utrymt kontoret. De lämnar två obetalda månadshyror efter sig. Konkursförvaltaren Leonardo Merino kan inte säga om tillgångarna i konkursboet kommer att räcka till att täcka dem.
– Det är ännu för tidigt att säga något om tillgångarna. Bouppteckningen blir klar inom några veckor, säger han.
Visby arbetareförening är anrik, bildad den 28 maj 1873 med ett stolt syfte att skapa "broderlig vänskap", "upplysning och samband mellan de särskilda samhällsklasserna". I det arbetet har föreningen bland annat drivit ett eget bibliotek, haft en manskör och även verksamhet med teater och föreläsningar.
1893 byggde föreningen en teaterlokal, som efter många år som scen blev platsen där LM Ericsson startade sin verksamhet i Visby. Efter det följde andra hyresgäster innan lokalen under många år blev hemvist för Visby dansskola. Dansverksamheten fortsatte sedan i Kulturskolans regi, innan lokalerna byggdes om till arkitektkontor.
Arbetareföreningen har en buffert som räcker till de obetalda hyrorna. Kommer det 300 kvadratmeter stora kontoret att stå tomt under en längre tid blir det dock problem.
– Hälften av våra intäkter kommer från uthyrningen av kontorslokalen, säger Niclas Ohlander.
För tillfället finns det gott om kontorslokaler att hyra i Visby, bland annat på Skarphäll och Visborg.
– Föreningslokalen ger inte så stora intäkter, så det kommer att bli tufft om vi inte hittar en ny hyresgäst efter Visbyark, säger Niclas Ohlander.
Det har varit tätt mellan styrelsemötena i arbetareföreningen den senaste tiden.
– Jag tror inte att vi kommer att få något från konkursboet. Vi måste i stället agera snabbt för att hitta en ny hyresgäst, ut med alla tentakler och utnyttja de nätverk vi har, säger Niclas Ohlander.
Visby arbetareförening har i dag 127 medlemmar.
Visbyark försattes i konkurs vid Gotlands tingsrätt den 1 februari. Konkursförvaltaren har beslutat att arbetet med arkitektkontorets pågående projekt ska fortsätta tills vidare.
– De jobbar vidare för att få in intäkter till konkursboet, och för att underlätta en eventuell övergång till ny ägare, säger Leonardo Merino.