När man sätter foten innanför dörren på S:t Hansgatan 3 så är det första som slår en: Är det här ett hem eller en butik? För är inte det här en hall och det där ett kök? Men överallt finns samtidigt kläder, prydligt upphängda på galgar.
– Jag gillar det där, barnen som kommer hit tror att de har kommit hem till en kompis förälder och börjar ta av sig skorna. Då känns det som att jag lyckats med min vision, säger Miranda Abrahamsson, musikern och konstnären som nu även kan skriva upp butiksägare på cv:t.
Velour vintage & second hand slog upp dörrarna efter årsskiftet. Mitt i butiken står ett bord flankerat av en soffa som man gärna får slå sig ner i.
Miranda Abrahamsson hoppas att Visbyborna ska känna sig som hemma och se butiken som sin personliga garderob.
– Det handlar om att förändra konsumtionskulturen, vi kan inte fortsätta som vi gör. Då måste vi göra begagnat lättillgängligt, inspirerande och påminna om hur exklusivt det är. För det är framtiden, säger hon.
– Jag tror att vi tar klokare beslut när vi är bekväma och otvingade, som i en skön hemmamiljö. Så när Matilda visade mig den här lokalen var det bara helt rätt.
Den hon pratar om är Matilda Bjerlestam, kvinnan som är anledningen till att huset så snabbt fyllts med liv igen. Hon bor tillsammans med sin familj på ovanvåningen och såg möjligheten att förverkliga en dröm när advokatbyrån inunder gick i konkurs.
– Jag ville starta ett självläkningshus, men var osäker på intresset. Men jag lade ut en annons och det visade sig finnas ett jättestort intresse, för sen gick det snabbt, säger Matilda Bjerlestam.
Nu sitter hon i väntrummet med entré ut mot S:t Hansgatan. Åt ena hållet ligger vintagebutiken och åt det andra öppnar sig det som hon valt att kalla Self Love By Visby, med behandlingsrum, samtalsrum och en yogastudio.
Runt bordet sitter bland annat en specialistläkare med fokus på hormonell hälsa, en zencoach och en som sysslar med intuitiv healing. Här samsas alltså representanter från den ordinarie evidensbaserade vården med alternativa metoder.
Totalt är de ett tiotal som delar på utrymmena.
– Grunden vi alla står på är hälsa i förebyggande syfte. Vi är många som behöver se över vår livsstil, sömnen, kosten och stressen, säger Matilda Bjerlestam.
Yogaläraren Marita Dahlby pratar gärna om "kompetensbredden" i den nystartade hälsocentralen.
– Ofta frågar folk "varför finns det så många olika typer av yoga?" Ja, men varför finns det så många olika typer av musik, säger jag då. För vi människor är så olika och behöver olika saker, säger hon och Matilda Bjerlestam fyller i:
– Jag jobbar till exempel mycket med livsstilsförändringar och då kan man behöva ta lite prover. Då kan jag boka på de hos Elise, som är specialistläkare.
De hoppas kunna vara ett komplement till den ordinarie vården.
– Skillnaden i vanliga sjukvården är att de ofta vill lindra problemet du har just nu. Vi försöker jobba med att förstå grundorsaken till din ohälsa, säger Matilda Bjerlestam.
Från vintagebutiken hörs jazz och småprat. Det är en lugn dag, men ett par gäster har hittat hit och slagit sig ner i soffan. Till sommaren hoppas Miranda Abrahamsson att det blir mer drag.
– Då hoppas jag kunna flytta ut på innergården också. Jag tänker mig livemusik, skapa en folklig plats. Jag är tänd på att få sjunga och spela musik igen.