Metoden innebär ett samarbete mellan gymmen, föreningslivet, polisen, Antidoping Sverige, länsstyrelsen, RF-SISU och Region Gotland som tillsammans jobbar med att bli kvitt dopning helt och hållet.
– Det är till för att vi ska kunna samverka och vi kan ha ett nära samarbete med polisen. Det skapar ett nätverk där vi kan diskutera hur vi arbetar mot dopning på gymmen och kan tipsa varandra, säger Jenny Wahlberg från Gym1 och Visby Styrkeklubb som ingår i nätverket.
I Sverige har användandet av förbjudna dopningspreparat som anabola steroider ökat. Jenny Wahlberg menar att det i första hand inte är ett idrottsrelaterat problem, utan många gånger grundar sig i en strävan att uppnå ett kroppsideal under kort tid.
– Jag tänker att det framför allt handlar om att det är fler och fler yngre som börjar gymma och man vill se ut på ett visst sätt och tror att dopning är lösningen på det säger hon.
Hon betonar vikten av utbilda unga tidigt och informera kring bieffekter och vad som händer i kroppen vid användning av dopning.
– Man får inte låtsas som att det inte finns för då blir det ett större problem. Man kan få lever- och njurskador, grov acne och mycket mer. Det finns otroligt många risker och det är viktigt att unga lär sig om detta, säger Jenny Wahlberg.
Friskis och Svettis ingår också i nätverket och Frida Engström, verksamhetschef, instämmer i det Jenny Wahlberg säger.
– Jag är tonårsförälder själv och vi har många tonåringar på gymmet. Man är så lättpåverkad som tonåring och i och med sociala medier så blir ideal mer uppmärksammade. Därför har vi ett ansvar mot dem att informera så mycket vi kan och sätta stopp för dopning i tidig ålder. Då kan man bromsa den här ökningen som sker, säger Frida Engström och fortsätter:
– Vår största uppgift är att informera ungdomarna och se till att inga börjar, sen är det viktigt att föräldrar har lite koll hemma.
Under veckan kommer gymmen på olika sätt uppmärksamma hur man bland annat jobbar förebyggande och hur man kan prata om ämnet.
– Vi har satt upp planscher med information kring anabola steroider och kommer ge ut mycket information på våra sociala medier med fakta och myter om dopning och vad vi på gymmet gör för att förhindra det, säger Jenny Wahlberg.
Frida Engström berättar om att de kommer att ha quiz om ämnet och att de sprider information via informationsblad på gymmets väggar.
– Det här är bara början och vi kommer jobba mycket med att få in föreläsningar om dopning i framtiden, säger Frida Engström.
Temat för årets vecka är kopplingen mellan dopning och annan kriminalitet, som narkotika och våldsbrott, ett samband som kommunpolis Conny Johansson märkt av.
– De brott vi har haft kring dopning hittills har varit kopplade till narkotikabrott, där vi jobbat i ärenden och också hittat preparat som faller under dopningslagstiftningen.
Från polisens sida så finns det i dagsläget inget större underlag för att kunna tyda hur pass vanligt det är med användning av dopning på Gotland, något som kan förändras inom några år.
– Det är precis som med vårt narkotika- och trafikbrottsarbete, om vi inte jobbar aktivt med det så kommer vi inte se så mycket. Men jag tror att vi redan nästa år, när vi kommit i gång mer med det operativa, kommer kunna få en tydligare bild av hur läget ser ut på ön, säger Conny Johansson.