Klagomålen på Kallis ljudstörningar har ökat

Kallis har fått klagomål på hög musikvolym med kraftigt basljud, smällande kolsyrekanoner och nedskräpning i naturen av konfetti. Nu måste de ta fram en plan för att minska störningarna.

Kallis har fått klagomål på höga musikvolym med kraftiga basljud, smällar från kolsyrekanoner samt nedskräpning med  konfetti i sommar.

Kallis har fått klagomål på höga musikvolym med kraftiga basljud, smällar från kolsyrekanoner samt nedskräpning med konfetti i sommar.

Foto: Arkiv

Visby2023-09-17 07:05

Enligt regionen regleras en verksamhet med musik utifrån Miljöbalken och då ska det finnas en egenkontroll som säkerställer att musiken inte utgör en olägenhet för människors hälsa. 

Kallis, som under några veckor på sommaren har arrangemang utomhus i Visby mellan klockan 12.00 och 19.00, behöver minska ljudnivån, sägs i en inspektionsrapport. 

– Det finns ett behov av förbättring där företaget säkerställer att det inte blir återkommande störningar, säger miljöinspektör Jonatan Levin.

Under vecka 30 har regionen gjort mätningar på hur högt och långt bort från Kallis som musiken hördes.

Vid Kallis mättes 74 decibel upp, där riktvärden ska vara 65 decibel. I närområdet, hördes musiken tydligt med ett kraftigt basljud.

Den 29 juli klockan 16.50 gjordes en ljudmätning i Botaniska trädgården som ligger 500 meter från Kallis. Då visade mätaren 54 decibel, varav det mesta var basljud och kolsyrekanon. Från Flundreviken som ligger 3,8 kilometer från Kallis, hördes basdunket tydligt vid 18-tiden. Musiken flyttade sedan över till Wisby strand med hög musik på terrassen. 63 decibel mättes upp.

Klagomålen från Kallis verksamhet har förekommit men mer begränsat under tidigare år.

– I år har det varit fler som blivit störda, säger Jonatan Levin.

Kolsyrekanonen ”användes flitigt” och förstärkte störningarna med höga smällar. Att spruta ut konfetti har också retat upp allmänheten.

– Det är inte tillåtet att skräpa ner, säger Jonatan Levin.

Konfetti på stranden, i havet eller uppe i träden ska vara borttaget direkt efter varje event oavsett om det med tiden bryts ner. Materialet ska vara miljövänligt och nedbrytningsbart. 

Kallis företrädare får tid på sig fram till den 27 maj för att göra en plan som säkerställer att det inte blir störningar nästa sommar.

Tiden för när Kallis spelar musik utomhus ska också framgå tydligt, till exempel på hemsidan. Vid ett tillfälle i somras ”köpte” en gäst en extra timmes öppethållande.

– Vi varken godkänner eller inte godkänner den typen av extra timme. Det viktiga är att musiken är förutsägbar för omgivningen och sammantaget inte innebär för stora störningar. En möjlig extratimme medför en viss oförutsägbarhet för omgivningen. Sammantaget har bedömningen gjorts att musiken från Kallis innebar en risk för störningar under denna sommar. En möjlighet till extratimme är en del i bedömningen, men det var inte avgörande för bedömningen från vår sida.

Vi har sökt företrädare för Kallis för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!