Fler avdelningar har problem med miljö och bemanning

De omtalade "stora bristerna" verkar inte gälla endast intensivvården. Flera andra avdelningar har också larmat – varav en nu har gjort en så kallad 66A-anmälan.

Region Gotlands sjukhuschef Cathrine Malmqvist.

Region Gotlands sjukhuschef Cathrine Malmqvist.

Foto: Joel Nilsson/Arkiv

Visby2022-01-14 07:02

I veckan skrev GT om situationen på lasarettets avdelning för intensivvård (IVA), med många uppsägningar på senare tid. Verksamhetschef Christian Kahlbom talade om "stora brister" både i organisation och ledarskap.

Under hösten kom larm om liknande problem på kirurgen. Nu har GT fått in anonyma tips från medarbetare på en annan avdelning också.

Samtidigt visar det sig att skyddsombudet på ytterligare en annan enhet, nämligen dialysmottagningen, har författat en så kallad 66A-anmälan. Denna har skickats till både Arbetsmiljöverket och till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), då man anser att brister i organisation, ledarskap och bemanning även påverkar patientsäkerheten.

Ett ytterligare tecken på vårdens bemanningskris är antalet lediga jobb. Chefer saknas på flera enheter och man söker läkare inom de flesta områden, liksom ett stort antal sköterskor.

Sjukhuschefen Cathrine Malmqvist anser dock att allt detta handlar om isolerade företeelser, inte om arbetsmiljön i stort:

– Att vi har många chefstillsättningar beror på den omorganisation vi gör nu. Och vi söker alltid efter ett antal läkare, det finns en brist men det är inget speciellt som har hänt nu, säger hon.

Den omorganisation som sjukhuschefen pratar om är skrotandet av den omskrivna matrismodellen. Förhoppningen är att detta i sig ska lösa många problem.

– Jag hoppas det gör skillnad i vår möjlighet att locka och behålla personal. Jag tror det kan bli jättebra.

Den pågående pandemin är en annan faktor i sammanhanget.

– Det är klart att den har påverkat. Det har varit hård press och stress på personalen i två år nu, säger Cathrine Malmqvist.

På Vårdförbundet, liksom inom Gotlands läkarförening, anser man att arbetsmiljön kan bli betydligt bättre.

– Det har under en lång tid, redan innan pandemin, varit bristfällig arbetsmiljö, ökad belastning för personalen samt brist på sköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor, säger Josefin Tomtlund på Vårdförbundet Gotland.

De fackliga företrädarna och sjukhusledningen är överens om en sak: Det är inget särskilt som har hänt på senare tid, det handlar snarare om brister som man har påtalat länge.

– Det är tyvärr inget nytt att vi har problem med bemanningen. Jag hoppas att ledningen sätter mer fokus på arbetsmiljön, men även på löneutvecklingen, säger Regina Göbel på Gotlands läkarförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!