Almedalsveckan som vi minns den: ett myller av människor, evenemang, talare, seminarier, mingel och meningsutbyten. Veckan nådde sin peak valåret 2018 med 4 300 arrangemang.
Aktiviteten minskade 2019 för att under pandemiåret i fjol helt ha ebbat ut. Almedalsveckan märktes inte ens i digital form. Nu är det tomt kring Almedalens scen för andra året, men i år är Almedalsveckan en mötesplats igen. Mängder av arrangemang hålls digitalt under fyra dagar.
Först ut på söndag är Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar. Hon kommer inte att vara på plats i Almedalen. Samtliga partiledares tal direktsänds i stället från riksdagshuset i Stockholm.
– Det är en vacker sal i riksdagshusets äldre del. Med blomsterarrangemang och annan scenografi ska vi försöka lyfta fram det gotländska. Almedalsveckans logga finns förstås med, säger Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre.
Vad bör Nooshi Dadgostar tala om?
– Almedalsveckan har blivit högintressant, och det är ett bra tillfälle att prata om ansvarstagandet i svensk politik, säger Vänsterpartiets ordförande på Gotland, Peter Barnard och fortsätter:
– Hon bör även ta upp det fula rävspelet, där till exempel Stefan Löfven lägger skulden på Vänsterpartiet trots att vi varit ärliga och raka hela tiden.
Några av partidistrikten på ön deltar med egna inslag i Almedalsveckan.
– Vi har gjort en inspelning där vi tar upp kalkbrytning, vattnet, skolan, äldreomsorgen och folkhögskolan, säger Peter Barnard.
Moderaternas ordförande på ön, Jesper Skalberg Karlsson, kan räkna upp en hel del evenemang som han ska delta i, allt från en paneldiskussion om fiske till ett digitalt frukostmöte med partiledaren Ulf Kristersson.
– För min del är mötena nog en fjärdedel jämfört med 2019. En digital vecka är inte lika kul, men det är det bästa vi kan prestera just nu, säger han.
Vad tycker du Ulf Kristersson ska ta upp i sitt tal?
– Jag vill att han pekar ut en ny riktning för Sverige, och att om man ska leda landet i en osäker tid måste man vara beredd att samtala mer, säger Jesper Skalberg Karlsson.
Almedalsveckans kansli är halverat. När frågor om säkerhet och markhyra föll bort försvann en hel del arbetsuppgifter. Men annat har tillkommit och sista dagarna innan starten är det mycket att göra.
– Det är hektiskt just nu. Vi ska få ett helt nytt koncept med länkar och uppkoppling att fungera, säger Mia Stuhre och berättar att in i det sista droppar det in nya arrangemang.
– Några har tillkommit i sista stund med anledning av regeringskrisen, bland annat en utfrågning av vad ungdomsförbunden tycker om läget.
Det har varit möjligt att anmäla sig in i det sista och nu är antalet arrangörer drygt 400. Antalet arrangemang har passerat 700, och över 2 000 personer medverkar på olika sätt.
– Vi har inte satt upp något mål, men jag tänkte att hundra evenemang per dag skulle vara fantastiskt. Nu är det nästan 200 per dag, säger Mia Stuhre.
Almedalsveckan kommer i sin digitala form att ha Almedalsveckanplay.info som samlingspunkt för de digitala sändningarna.
Varje morgon under den fyra dagar långa veckan blir det direktsändning från Visby med Julia Bendelin som programledare. ”Hej Almedalen” kommer att ha medverkande på plats i Visby, men även på länk. Medverkar gör bland andra journalisterna Staffan Dopping och Nina Rung, tidigare partiledaren Maud Olofsson, förra språkröret Maria Wetterstrand, nuvarande partiledaren Ulf Kristersson samt PR-konsulten Per Schlingmann.
Blir det inga fysiska möten?
Jodå. Ett fåtal. Under många år har tidningen Fastighetsnytt arrangerat Business Arena i Visby, som varit den givna samlingsplatsen för byggbranschen under Almedalsveckan. I år finns man på plats vid Supper på Strandgatan.
– Branschen har inte kunnat samlas och diskutera fastighetsfrågor på 15 månader. Restriktionerna tillåter att vi är 85 personer i lokalen, berättar Fastighetsnytts vd Peter Lingmerth som påpekar att mötena även sänds digitalt.
– Vi kommer att ha studio både i Visby och i Stockholm.
Som alla andra har Almedalsveckans arrangörer tagit lärdom av pandemin. Även om smittan helt ställde in fjolårets arrangemang och har gjort årets digitala, så tycker Mia Stuhre att det finns några positiva erfarenheter.
– En digital Almedalsvecka ger en bredare demokratisk lösning. Alla kan vara med, säger hon men tillägger samtidigt:
– Jag hoppas verkligen att nästa års Almedalsvecka sker fysiskt på plats i Visby.