Krisen tvingar hotellet att stänga över storhelgerna

En oväntat bra höst har gett välkommet tillskott i kassan hos hotell och restauranger i Visby. Men det täcker det inte vårens förluster och flera överväger att stänga under vintern.

Wisby Hotell stänger över jul och nyår.

Wisby Hotell stänger över jul och nyår.

Foto: Montage

Visby2020-10-09 06:03

Augusti och september blev betydligt bättre än vad Viktoria Andersson, hotelldirektör på Clarion i Visby, hade vågat hoppas på.

– Vi har haft väldigt många semesterfirare men mycket mindre konferenser och affärsresande, säger hon.

Även under sommaren har hotellet haft bra beläggning.

– Vi har nästan haft fler gäster än vi brukar ha, men vi har inte tjänat lika mycket pengar eftersom de stora evenemangen inte blivit av. Det är kul att Gotland är en av de få destinationer som har tickat på så pass bra, säger Viktoria Andersson.

Trots detta kommer hotellet, för första gången på flera år, hålla stängt under jul- och nyårshelgerna. Ett beslut som är taget på koncernnivå och som även omfattar många andra hotell i koncernen. Frågan om att hålla öppet eller stänga är ständigt aktuell.

– Vi har räknat fram och tillbaka på det under hela pandemin. Det svåra är att vi inte kan planera så långt fram. Det är inte så att vi tar några beslut om hur vi ska ha öppet i restaurangen i mars, säger Viktoria Andersson.

Även på Best Western Strand Hotel, är det privatgästerna som står för en stor del av beläggningen.

– September har varit riktigt bra. Framöver minskar det men vi ser att helgerna fortfarande bokar på bra, säger vd:n Hanna Wiman, men konstaterar att framförhållningen är kort, många bokar bara en vecka innan ankomst.

En under omständigheterna bra sommar och start på hösten har gett välkomna intäkter, men det räcker inte.

– Det var tur att det kom så mycket folk i sommar och att september blev så bra, men det går inte att hämta upp allt som vi tappade under våren, det blir bara inte lika illa, säger Hanna Wiman.

Även för G:a Masters har hösten börjat bra, efter en tuff vår. I april och maj hade restaurangen ett tapp på 70 procent jämfört med året innan, i juli-augusti minskade tappet till 15 procent.

– Vi har haft ett uppsving. September och första veckan i oktober ligger vi som vanligt, till och med lite bättre, säger Gabriel "Gabbe" Sahlin.

Han tror att Visby har varit en vinnare när många valt bort weekendresor till utlandet och svenska storstäder.

– Jag förväntar mig och hoppas att det här trycket ska hålla i sig till jul, säger Gabbe Sahlin.

G:a Masters har kunnat hålla öppet som vanligt, det vill säga varje dag, men har både fått säga upp och permittera personal.

– Vi har alltid öppet och kör på det tills något annat händer, säger Gabbe Sahlin.

Även för Munkällaren har hösten varit hyfsad.

– Vi hade kanske vår bästa helg under coronaåret för fyra veckor sen – bättre än i somras. Det har varit mycket folk, mycket matgäster, vi fyller upp både fredag och lördag, men det är inte klackarna i taket, säger Lennart "Lenta" Rosenlund.

Det går dock inte att jämföra med normala omständigheter.

–  En bra helg har vi kanske 400-800 pers, nu kan vi inte ta in fler än 240. Det som styr helt och hållet är att gästerna måste ha varsin sittplats, säger Lenta Rosenlund.

Trots permitterad personal är det svårt att få verksamheten att gå runt.

– Normalt genererar sommaren ett ordentligt överskott och därför kan vi fortsätta att hålla öppet under vintern, även om det går lite back. I nuläget ligger vi redan back och då får man ju fundera på hur mycket vi ska hålla öppet, säger Lenta Rosenlund.

– Vi får ta de här helgerna i oktober-november och se hur coronan påverkar oss, sen får vi se.

Så går det för branschen

403 personer inom hotell- och restaurangsektorn på Gotland, omfattas av beviljade ansökningar om korttidspermittering, enligt Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för Sveriges besöksnäring. Det är 29 procent av samtliga hotell- och restauranganställda på Gotland.

Hotellens intäkter i Visby minskade med 35 procent under perioden 1 juni till sista augusti i år, jämfört med samma period förra året. Motsvarande siffra för riket är 61 procent.

Källa: Visita och Benchmarking Alliance.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!