Vid Rikspolisstyrelsens granskningstillfälle saknades program som uppfyller de krav som ställs enligt FSO - "Förordningen om skydd mot olyckor". Bland annat saknas program för sökande efter försvunna personer, enligt rapporten.
- Nu har jag inte hunnit läsa rapporten själv, men vi har jobbat länge enligt en väl fungerande struktur när det gäller de här frågorna, säger Polismästaren på Gotland, Magnus Holmén till helagotland.se.
Men enligt den här rapporten saknar ni viktiga åtgärdsprogram?
- När det gäller den här förordningen har jag sett ett utkast som vi jobbar med och som ska vara klart inom kort. Men man ska vara medveten om att vi absolut vet hur vi ska hantera olika olycks - och krissituationer ändå. Vi har jobbat på ett effektivt och bra sätt i många år, inte minst när det gäller försvunna personer.
Vad handlar det om för struktur?
- På Gotland träffas vi regelbundet, kanske ett par gånger om året där vi inom polisen, försvarsmakten, kustbevakningen och regionen noggrant går igenom kommande aktiviteter. Naturligtvis kan vi inte förutse katastrofer av olika slag, men vi har en god beredskap för saker som kan hända. De här mötena, eller krissamverkansråden som de kallas, är på högre chefsnivå och leds av landshövdningen.
- Utöver det har vi möten på handläggarnivå varje fredag där olika myndigheter också finns med. Där diskuterar vi också aktuella händelser. Vi har en mycket bra fungerande verksamhet i de här sammanhangen.
Hur vill du beskriva samarbetet med andra polismyndigheter?
- Det fungerar mycket bra. Vi har ett gott samarbete med Stockholm under insatser som exempelvis under Stockholmsveckan och Almedalsveckan, och när det har behövts har vi också fått support av nationella insatsstyrkan, exempelvis under skjutningen i Brusebo.
Enligt Rikspolisstyrelsens rapport hade ingen polismyndighet i landet något program som uppfyller de krav som ställs enligt FSO - Förordningen mot skydd och olyckor.
Resultatet:
Kategori 1 - kompletteringar krävs:
Polismyndigheten i Blekinge län
Polismyndigheten i Gävlevborgs län
Polismyndigheten i Hallands län
Polismyndigheten i Jämtlands län
Polismyndigheten i Jönköpings län
Polismyndigheten i Skåne
Polismyndigheten i Västerbottens län
Polismyndigheten i Örebro län
Kategori 2 - omfattande kompletteringar krävs:
Polismyndigheten i Dalarna
Polismyndigheten i Norrbotten
Polismyndigheten i Södermalands län
Polismyndigheten i Uppsala län
Kategori 3 - program saknas/har alltför otillräckligt innehåll:
Polismyndigheten Gotland
Polismyndigheten Kalmar län
Polismyndigheten i Kronobergs län
Polismyndigheten i Stockholms län
Polismyndigheten i Värmland
Polismyndigheten Västernorrlands län
Polismyndigheten i Västmalands län
Polismyndigheten i Västra Götaland
Polismyndigheten i Östergötlands län