Wilma Axelsson, 19 år, går sitt andra år på Naturbruksprogrammet på Wisbygymnasiet. Men redan under sitt första år upplevde hon flera brister med skolan. Det började när en lärarvikarie inför klassen ska ha bett ett antal personer att stanna kvar efter lektionen, där Wilmas namn var ett av dem.
– Han berättade att vi alla hade F-varning i ett ämne. Jag kände mig utpekad när vi blev uppropade, det var så skämmigt. Han bröt mot tystnadsplikten, han skulle inte ha tagit det inför alla utan i stället tagit upp det i enrum, säger hon.
Enligt Wilma var det här en av flera incidenter på skolan som gjorde att de valde att ta saken vidare.
– Vi tog upp det här med våra föräldrar som kontaktade studierektorn. Det som hände var att två extra resurser sattes in på lärarens lektioner. Då var han trevlig inför dem, men inte annars, säger Wilma Axelsson om hur hon upplevde situationen.
Efter att vårdnadshavare kontaktat ansvariga på skolan, blev vikarien omplacerad och i dag arbetar han inte längre kvar. Men processen dit beskrivs av Wilma Axelsson som lång.
Biträdande rektor för naturbruksprogrammet, Luis Barnes, håller dock inte med om detta.
– Jag tycker personligen att vi agerade snabbt i den här situationen. Först satte vi in en extra resurs som försäkrade att allt gick till på rätt sätt. Sedan såg jag till att personen fick andra uppdrag, säger han.
Enligt Luis Barnes ska även andra åtgärder ha gjorts för klassen, som att kurstiden förlängdes från 100 till 150 timmar, kontakt med lärare och ytterligare stöd och hjälp för att eleverna skulle få chans till ett rättvist betyg.
– Jag hade även kontinuerlig kontakt med klassen till dess att jag hittade en lärare som kunde avsätta extratid för att lägga upp en framtida plan för kursen. Det gjorde jag för att försäkra mig om att alla elever fick den hjälp de behöver för att klara kursen.
Det är däremot inte bara denna händelse som ska ha påverkat möjligheterna till rättvisa betyg, menar Wilma Axelsson.
– Vi har haft många olika vikarier, vilket har gjort att vi inte haft någon klok undervisning. Mycket plugg har man behövt göra hemifrån också. Jag känner mig bara mentalt slut.
– Det känns inte som att något har ändrats och inte som att någon som ansvarar för detta vill inse problemet. Jag vill att det här ska komma ut till allmänheten så att något kanske ändras. Det vore inte oväntat om det är fler klasser som haft samma problem med dåliga lärare och dålig ledning.
Luis Barnes menar att de satsat många resurser för klassen och tillsatt vikarier i de fall där lärare exempelvis varit sjukskrivna och att de nuvarande vikarierna definitivt fungerar bra med klasserna.
– När vi anlitar en vikarie förutsätter vi att de ger eleverna den undervisning de är berättigade till. Sedan ansvarar en behörig och legitimerad lärare för att lägga upp kursplanen och för att sätta betyg, vilket de gör tillsammans med vikarien, säger han.
Gällande upplevelsen kring orättvisa betyg, säger han följande:
– Jag är tveksam till att det skulle finnas en oro för att man inte skulle få ett rättvist betyg, eftersom betygssättning sker i samråd mellan vikarie och legitimerad lärare.
Wilma Axelsson däremot känner en stor oro inför hur hennes tredje år kommer att bli, men även framtiden.
– Man funderar ju kring hur det kommer vara. Alla säger alltid att gymnasietiden är den roligaste tiden i livet, men jag känner inte så. Det känns som att jag kommer braka samman. Jag drömmer ju om en utbildning, som kräver att man går på högskola. Då måste man ha bra betyg från gymnasiet, men om det fortsätter så här kommer jag nog inte ens orka fira studenten.
Luis Barnes menar att det är svårt att argumentera kring den upplevda känslan, men tror ingen i klassen behöver vara oroliga för framtiden.
– Sådana här situationer uppstår mer än ofta när vi behöver ersätta lärare med vikarier. Däremot finns det en bra planering hur vi ska göra för den här klassen under årskurs 2 och 3, så det finns ingen risk för att någon elev inte kommer få sitt betyg i kursen, säger han.
Vi har varit i kontakt med läraren som inte längre arbetar kvar på skolan, som har valt att inte kommentera kritiken.