Kritiken mot snöröjningen – regionens förklaring

Under måndagen var det stora problem med framkomligheten på Visbys gator. Något som medborgarna upplyste regionen om.

Snöröjningen i Visby har fått utstå kritik de senaste dagarna.

Snöröjningen i Visby har fått utstå kritik de senaste dagarna.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-12-12 16:25

"Ni måste hjälpa oss nu, sätt för sjutton ner snöbladet". Det är ett urplock ur ett av de tiotal klagomål som regionen fick in under måndagen gällande snöröjningen. Det jämfört med fyra klagomål under snöperioden i övrigt. 

– Vi vet att det är besvärligt men det är svårt att undvika, säger Lovisa Stern, kommunikatör på teknikförvaltningen. 

Det stora problemet har varit snömodden och klagomål som inkom under gårdagen vittnade om att det var svårframkomligt bland annat i Smittenslund och på Furulund. 

I det förstnämnde menade personen som lämnat synpunkten att det varken gick att ta sig fram med bil, till fots eller med cykel. 

– Med tanke på förutsättningarna tycker jag att det gått ganska bra. Visst hade man kunnat börja modda tidigare men det är samtidigt en resursfråga och det är svårt eftersom det packar sig och ligger en isskorpa under, säger Magnus Lindby, vd för Roma Grus, entreprenör åt regionen. 

Han berättar vidare att det är lättare i ett mindre samhälle, exempelvis Roma, vars vägar hyvlades redan i början av helgen. 

Det är Region Gotland som styr entreprenörerna och under natten till måndag sattes det igång att få bort modden. Totalt användes då 18 maskiner och tre väghyvlar under 22 timmar. Just väghyvlarna är lösningen på att få bort modden i ett tidigare skede, men där handlar det om de större vägarna. Nu kommer arbetet fortgå med att få bort de stora mängder snö som skymmer sikten och kommer generera smältvatten. Det kommer även köras fler varv i områdena för att ytterligare röja upp. 

– Det tar en väldig tid att modda. I prioområde 3 är det 20 timmar det handlar om eftersom att det inte räcker att köra en gång, man måste köra tre kanske fyra gånger ibland, säger Magnus Lindby.

Priområde 3 innebär mestadels villagator i Visby, vilket både Smittenslund och Furulund är. Prio 1 och 2 innebär större och mer trafikerade vägar.

Björn Rabenius är avdelningschef för park- och trafikavdelningen på Region Gotland, han menar att det var väderomständigheterna som orsakade gårdagens svårframkomliga vägar.

– Det är svårt att säga om det var så att vi började köra för sent. Det började töa och då var vi ute med full kraft, säger Björn Rabenius, avdelningschef för park- och trafikavdelningen på Region Gotland.

Han tillägger: 

– Det blev akut i många områden samtidigt under gårdagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!