De är kraftigt överrepresenterade i den gotländska coronastatistiken. Var tredje gotlänning som visat sig vara smittad av viruset de senaste veckorna arbetar i restaurangbranschen, visar regionens siffror. Smittskyddsläkare Sven Montelius har pekat ut gruppen som särskilt utsatt.
Gotlands krögarförening har efterlyst större hänsyn från gäster. Bilden av att alla inte sköter sig delas av Agnes Ritzer som arbetar på Bageriet vid Stora torget. Det märktes i synnerhet under vecka 29.
– Då var det väldigt stökigt. På kvällarna fick man gå runt och säga till folk att sätta sig hela tiden. Jag tycker att vi har gjort det snyggt här men ibland vill folk möblera om, särskilt på småtimmarna när fler är fulla, säger Agnes Ritzer.
Kollegan Alva Löfgren har inte varit orolig för egen del men är rädd att sprida eventuell smitta vidare till äldre personer.
– Man hinner inte riktigt tänka på smittorisken när man jobbar. Men vi möter väldigt många olika människor och tar i mycket saker. Det känns som att vissa inte respekterar att man ska hålla avstånd, säger hon.
På andra sidan torget, på Eden, jobbar Stella Linna i servisen. Hon är mer orolig, även om hon tycker att det oftast går att hålla avstånd till gästerna. Hon känner själv till personer i branschen som varit sjuka.
– Det är lite läskigt. Man tänker alltid på att man kan bli smittad. Man måste påminna människor om att hålla avstånd hela tiden, och det händer ibland att folk blir arga när man säger till. Vissa håller inte med om att man ska hålla avstånd, även om de flesta respekterar det, säger hon.
Såväl länsstyrelsen som smittskyddet har slagit fast att skyddsutrustning inte är helt kompatibel med restaurangarbete. Stella Linna håller med.
– Det hade varit bra för säkerheten men jag tror inte att det hade fungerat så bra i praktiken, säger hon.
Sommeliern Natalie Nilsson, som driver Volare på Strandgatan, är glad över att gästerna strömmat till under sommaren men tänker på vad det skulle innebära om hon eller någon annan i personalen drabbas av corona.
– Då måste vi stänga. Vi kan ju inte jobba hemifrån, det är bara att gå till jobbet och bita ihop så länge man är frisk.
Hon ser att beteendet hos gäster överlag har förändrats.
– När folk ser andra som inte sköter sig så kickar spegelneuronerna in och de tänker "kan de så kan jag".