Kroppsacceptans och gyllene ålderdom

Kroppsacceptans och gyllene ålderdom är fokuset på Fornsalen i höst med två utställningar som visas fram till den tredje november. "Det var fantastiskt att träffa Marianne som var 82 när bilden togs och inte hade några problem med att visa sin kropp", säger Annica Bergdahl Carlsson.

Visby 28 september 2019 15:02

Den ena av de två utställningarna, "Shaper", vill visa att en kvinnokropp kan vara vacker, även om den inte följer normen. Konstnären Lea Wächter har därmed skapat ett antal tavlor med kroppar i underkläder.  

– Under allt smink är kvinnokroppen väldigt utsatt. Varje kvinna har någonting hon inte är bekväm med i sin kropp. Samtidigt matas vi av nästan ikonisk bild av hur en kvinna ska vara som är i princip omöjligt att uppnå, säger hon och fortsätter.

 

 – Jag får inspiration av samhällets könsroller. Det finns fortfarande stora skillnader och mycket som ännu inte kommit fram. Jag har arbetat mycket med Bh:ar och har försökt illustrera hur obekvämt plagget kan vara. Alla kvinnor kan nog skriva under på att det gör ont ibland. Trots smärta, finns ändå en föreställning att kvinnor ska ha bh, säger Lea Wächter.

 

Hon berättar att hon vill skapa en motvikt mot mode och mediavärldens bild om hur en kvinnokropp ska se ut.

– Du behöver ställa frågan: varför är det här det perfekta istället för det naturliga? Varför ska kvinnor behöva leva upp till ett ideal som i princip är omöjligt att uppnå. Jag vill istället peka på det perfekta i det naturliga.

 

Precis intill möts åskådaren av en kontrast från ljusa väggar, till ett betydligt mörkare rum fyllt med fotografier, ett träd och en gyllene staty föreställande en äldre kvinna i morgonrock.

– Vi ville ha en tydlig representant för att vara åldersrik. Det passade bra med guldfärg och morgonrock för att hylla vilandet efter arbetslivet. Hon står stadig och är nöjd med sin tillvaro och med sig själv, säger Annica Bergdahl Carlsson om statyn.

 

Hon har tillsammans med fotografen Elisabeth Olsson Wallin arbetat fram "Åldersrik". Utställningen visar upp fotografier och intervjuer med äldre som blivit åldersrika.

– Många har en bild av att äldre inte kan utvecklats eller lära sig någonting nytt. Men det stämmer verkligen inte. Du kan alltid utvecklas och leva ut drömmar, även om du är till åren kommen.

 

En annan förhoppning hon har är att fler ska acceptera sin kropp, och refererar till Lea Wächters verk och pekar på bilden på Marianne som började vinterbada när hon var 60 år.

– Det var fantastiskt att träffa Marianne som var 82 när bilden togs och inte hade några problem med att visa sin kropp. Många unga tjejer och lite äldre skulle behöva lyssna på äldre i det avseendet, för spelar faktiskt ingen roll, säger Annica Bergdahl Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa