Kryper ner i okänt rum från medeltiden
Under 800 år har rummet legat bortglömt. I går kunde GA tillsammans med arkeologen Per Widerström krypa ner i det okända medeltida rummet. Fyllt med kubikmeter latrin och kompost.
Grovarbetare. En kort paus i arbetet, medan det underjordiska rummet undersöks. Sedan fylls alltihop igen med stenmassor.
Foto: Henrik Radhe
- Tommy Olofsson kröp in genom hålet med ett spett. Det försvann minst en och en halv meter ner i lera och kompostlager, berättar en hänförd Per Widerström, arkeolog vid Gotlands museum.
Lyste med blixt
Tommy kunde med hjälp av blixten i en digitalkamera konstatera att flera meter under gatunivå låg det medeltida rummet ännu helt intakt. När GA kommer på plats har man lånat en ficklampa. Försiktigt ålar vi in genom ingångshålet. Leran under oss är fuktig och sjunker en aning. Ovanför oss reser sig nu taket till ett medeltida kryssvalv. Det droppar då och då, och droppstensliknande kalkrör hänger ner från taket.
- Att stöta på en så här orörd, helt oförstörd kammare, är väldigt häftigt. Ingen har varit i rummet på 800 år, säger Per medan han lyser med ficklampan mot det som förmodligen är en lucka i väggen.
Båda enas vi i det mäktiga i att kliva in i ett rum som legat orört sedan medeltiden.
- Man är lite orolig att det ska rasa, men arkitekterna då kunde sin sak, säger Per Widerström.
Rummet mäter tre och en halv meter på längden och har haft ståhöjd. Flera kubikmeter medeltida kompost ligger mellan oss och ett förmodat stengolv.
- I den finns alla svaren som vi vill veta. Hur rummet använts, vilket gods man använde och säkert skulle man kunna hitta ben, keramik och kanske fina saker som fingerringar, smycken och mynt som råkat åka med ner i komposten, säger Per Widerström.
Täcks igen
Han menar att sådana eventuella fynd kunde sätta ett datum på exakt när det medeltida rummet användes. Nu kommer det inte att bli så. Även om Per Widerström och arkeologerna väldigt gärna skulle vilja gräva ut komposten täcks alltihopa av stenmassor redan idag. Arbetet med det nya torget måste gå vidare. Om man i framtiden skulle vilja utforska en orörd kompost ligger rummet åter förseglat.
- Det må heta latrin, men för oss arkeologer är det här ett litet smycke, säger Per Widerström som nu fått ett nytt fynd på sin personliga tio-i-topplista.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!