Från början hade vi 148 inbokade anlöp i år. Det hade inneburit en rekordartad kryssningssäsong för Visby.
Men de här bokningarna är gjorda för länge sedan, utan vetskap om pandemin – eller åtminstone med hopp om ett bättre läge.
– Rederierna bokar flera år i förväg och ställer in ganska sent. Nu har de bokat av det vi hade i april och de återkommer nog snart om maj månad. Vi har 140 inplanerade anlöp kvar, men så många tror jag verkligen inte att det kommer bli, om inte allt plötsligt öppnar upp, säger Henrik Ahlqvist på bolaget CMP, som driver Visbys kryssningskaj.
Hur många anlöp tror du att vi får?
– Det kan vi bara spekulera i. Blir det 50 kvar, eller 80, jag kan inte svara på det.
Rederierna måste titta på smittspridning, restriktioner och vaccinering i flera olika länder.
– Läget är ganska rörigt. Jag tror inte vi kommer se många amerikanska fartyg i år. Några europeiska rederier vill köra och Sverige är ju jämförelsevis välkomnande, men flera andra platser runt Östersjön är helt nedstängda, förklarar Henrik Ahlqvist.
Det finns samtidigt en del tendenser i en annan riktning.
– I takt med att fler blir vaccinerade börjar branschen komma igång på andra håll, till exempel i England. Kanske kan den komma igång här också, men blir det då först mot slutet av sommaren och med en förlängd säsong? Eller kan det bli tidigare? Det mesta är osäkert.
Ytterligare en faktor är att många rederier verkar införa krav på vaccinationsintyg – och då måste hela det systemet komma igång och fungera också.
Dessutom innebär eventuella anlöp inte per definition några inkomster för gotländska näringsidkare, det förutsätter ju att gästerna gör av med pengar.
Eventuellt får de inga möjligheter alls till just detta.
– Rederierna är rädda för smittspridning. De kan komma att tvinga alla som går av båten i Visby att sätta sig direkt på en buss. Sedan blir det en sluten tur på ön och direkt tillbaka till färjan. Ett rederi nere i Italien kör redan på det sättet.
En svag säsong, ekonomiskt, lutar det åt även för hamnbolaget CMP. Avbokningarna leder inte till några straffavgifter, nämligen.
– Nej, vi kommer göra ett sämre resultat. Men vi är ett ganska stabilt bolag, så det är ingen risk för konkurs. Vi vill också att Gotland ska vara en flexibel destination, det kommer vi att tjäna på i längden, säger Henrik Ahlqvist.